eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnöke Andreas Rödder német történész Konzervatív 21.0 - a polgári Németország programja címmel magyarul megjelent könyvének bemutatóján a Főőrség épületében, a budai Várban 2021. július 27-én. A könyv a Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában jelent meg.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Balázs: továbbra is 2030-as horizonttal dolgozunk

Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes hétfőtől miniszterelnöki megbízott is, azaz Orbán Viktor miniszterelnök mellett politikai igazgatóként dolgozik.

Orbán Balázs az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, a Miniszterelnökségen eddig betöltött feladata Gulyás Gergely miniszterhez és a kormányzati koordinációhoz, illetőleg a stratégiaalkotáshoz kötődik – ehhez kapcsolódva, azonban ettől elválasztva, Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte, hogy számára is nyújtson tanácsokat, elsősorban politikai, közpolitikai, társadalom- és gazdaságpolitikai kérdésekben. A politikus megjegyezte, a miniszterelnök munkáját immáron hosszú évek óta több főtanácsadói minőségben dolgozó személyiség segíti, az ő munkájuk koordinációja kulcsfontosságú, ez is az ő feladata ezentúl.

Orbán Balázs az InfoRádió kérdésére megerősítette, a jövő áprilisi választásokkal kapcsolatos stratégiai tanácsokkal is ellátja majd a kormányfőt. Ugyanakkor, mint fogalmazott, a munkának van egy másik dimenziója is, emlékeztetve arra, hogy a miniszterelnök a kormányzati ciklus elején azt jelölte ki minden kormánytag és az egész jobboldali politikai rendszer számára, hogy 2030-ig az öt legélhetőbb európai uniós ország közé kell Magyarországnak kerülnie. Az államtitkár kiemelte, ennek a végrehajtása miatt indultak el a nagy nemzeti programok, amelyekről korábban sokat lehetett hallani, utalt például a demográfia kérdésére vagy a családtámogatási programra. Bár az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés kötötte le sokak energiáit, a célok nem változtak,

„továbbra is egy 2030-as horizonttal dolgozunk.”

Orbán Balázsnak az is feladata lesz, hogy ebben az összefüggésrendszerben gondolja át, hogy miként állnak az ország nemzeti programjai, és tegyen javaslatot arra, hogy mit kell tenni a következő években a kormányfő által meghatározottak teljesüléséért.

Visszakanyarodva a rövidebb távú célokra és az országgyűlési választásokra, Orbán Balázs megjegyezte, a kormányoldalnak és az ellenzéknek a dolga ezzel kapcsolatban eltérő. Utóbbi esetében már látható, hogy nagyban kampányol, semmilyen más kérdéssel nem foglalkozva, ezt viszont a kormányoldal nem teheti meg, mert az ország komoly kihívásokkal, erőteljes nyomásgyakorlással néz szembe, tehát

„a kormányrudat nem lehet eldobni és elfutni kampányolni”,

hanem oda kell figyelni, és a kormányzást mind a járványkezeléssel, mind a migrációs helyzettel, mind az úgynevezett gendertémával foglalkozva, továbbá az újonnan bevezetett családtámogatási, adókönnyítési és nyugdíjemelési rendszerekkel összefüggésben folyatni kell. „Én elsősorban ezekre a témákra szeretnék koncentrálni, és a miniszterelnök úr is.”

Orbán Balázs végezetül hozzátette: a központi gondolat az, hogy Magyarországot meg kell védeni, és ebben nem aranykor típusú évtizedek jönnek, hanem rengeteg nem várt kihívásra kell készülni, ahogyan az elmúlt tíz év során is, lásd migrációs és pénzügyi válság, -összeomlás, illetve pandémia. Ám mint hangsúlyozta, Magyarországnak képesnek kell lennie az ezzel összefüggő, nemzetek közötti versengésből is győztesnek kijönni. Félre értés ne legyen – fogalmazott –

ez egy verseny, de mint minden kihívás és nehézség, egyben lehetőség is,

és amely ország ezeket eredményesen tudja megoldani, az előrébb kerül a nemzetek közötti rangosban. „Ez nemcsak a sportban van így, hanem a politikában is, és mi azon dolgozunk, hogy Magyarországon 21. század győztese legyen.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×