INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

cseh katalin

eu-támogatások

korrupció

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

4,5 millárd forint uniós támogatást nyert a családi cégük, korrupcióval vádolják Cseh Katalin Momentumos EP-képviselőt

Infostart

Négy és fél milliárd forint uniós támogatást nyert el egy korábban Cseh Katalin által vezetett vállalkozás és több hozzá kapcsolható cég – állítják oknyomozó portálok. A Momentum EP-képviselője hazugságnak nevezte a megjelenteket, és jogi lépéseket ígért az ügyben.

Újabb részletek derültek ki abban az ügyben, amelyet egy Anonymus-álarcos informátor robbantott két videójával, amelyben azt állította, hogy egy "kétszínű ellenzéki politikust" leplez le, aki 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyert. A bennfentes.net aztán arra jutott, hogy ez Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője lehet, mivel 2013 és 2018 között a képviselője volt a Pannónia Nyomda Kft.-nek, amit apja, Cseh Tibor alapított még 2010-ben.

A cég egy EU-s pályázaton több mint 68 millió forint támogatást nyert egy hologramos technológia kifejlesztésére, majd később 217 millió forintot egy holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére. A feltételezések szerint ez csak egy cégháló része, amely különböző vállalkozásokon keresztül 4,8 milliárd forintos támogatásra tett szert.

Cseh Katalin Facebook-oldalán reagált az információkra, mint közölte, 2018 januárjában mondott le a cég vezetéséről, bő egy évvel azelőtt, hogy EP-képviselőnek választották meg. Azt írja, „a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett”. Az ellenzéki politikus szerint, aki többször kiállt azért, hogy Magyarország ne kapjon uniós támogatást, a Fideszt zavarja a korrupcióellenes tevékenysége és ezért próbálták megfélemlíteni, és hozzátette, megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben.

A Pesti Srácok információi szerint azonban a támogatásokat egy olyan céghálózat szerezte meg, amelynek minden vállalkozása vagy egy váci, vagy egy sziráki címre volt bejegyezve. A portál szerint a jól szervezett hálózat vállalkozásai összehangoltan váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket, miközben több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek zsebre.

A több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást elnyerő Pannónia Nyomda Kft.-t még 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013 májusától 2018 januárjáig Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt, jelenleg pedig Halász Gábor az ügyvezetője. A céghálóra utal a híroldal szerint, hogy Halász három esetben is egymásnak adott el a vállalkozásokat Cseh Tiborral vagy lányával, Cseh Katalinnal, illetve hogy 2013 januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor által alapított Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda.

A céghálóba tartozik a szintén a nyomdaiparban tevékenykedő Lakatos Viktor több vállalkozása is, így a Lakatos családé az a váci ingatlan is, ahol Pannónia Nyomda mellett több érintett cég működik, és a többségük 3D-s, illetve hologramtechnológiával foglalkozik. Ami még összeköti őket, hogy szinte mindegyik vállalat a váci központból egyesével átköltözött egy új, közös fióktelepre az 1200 fős Szirákra – és a fióktelepek használatának ideje pedig éppen egybeesik több tucat nyertes EU-pályázattal. A Pesti Srácok információi szerint a hálózat alapítása óta összesen 41 nyertes EU-pályázatot nyert meg több mint 4,7 milliárd forint értékben.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018