INFORÁDIÓ
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

volánbusz

busz

közlekedés

pest megye

komárom-esztergom megye

A Volánbusz Zrt. új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszai a járművek esztergomi bemutatóján 2021. június 16-án.

Új csuklós buszok járnak majd Pest megyében is

Infostart / MTI

A Volánbusz Zrt. szerdán bemutatta Esztergomban azokat a MAN típusú csuklós autóbuszokat, amelyekből hamarosan 71 darab áll szolgálatba Pest és Komárom-Esztergom megye helyközi közlekedésében.

A bemutatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte, hogy a kormány a közösségi közlekedésben is támogatja az alacsony és nulla kibocsátású járművek beszerzését. A Volánbusz járműfiatalítási programjának keretében 2010 és 2020 között több mint 2100 új autóbusz állt forgalomba, ebből mintegy 1900 a helyközi közlekedésben.

"Ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál" - mondta Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. A 71 járműves állomány egy 204 darabos flotta része, a buszok augusztus végéig folyamatosan kezdik meg szolgálatukat.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsonypadlósak, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval felszereltek. Motorjuk környezetkímélő, EURO 6D besorolású.

A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a vállalat, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így a buszok átlagéletkora 15,5-ről várhatóan 9,5 évre csökken.

Esztergom, 2021. június 16.
A Volánbusz Zrt. új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbuszának utastere a járművek esztergomi bemutatóján 2021. június 16-án.
MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

A most érkező 71 autóbusznak köszönhetően a 798 darabos Pest megyei, valamint 200 darabos Komárom-Esztergom megyei helyközi járműállományon belül a csuklós kivitelűek 56 és 29 százaléka újul meg. A két megye érintett buszvonalain éves szinten közel 17 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást a Volánbusz.

A Volánbusz 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből - az eljárások sikere esetén - várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018