eur:
393.36
usd:
368.1
bux:
66117.02
2024. április 24. szerda György

Gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági beadványt - a nap hírei

Egy nap alatt 8 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. Az átlag jövedelmet terhelő adó mértékéig kaphatnák vissza az idén befizetett személyi jövedelemadójukat a családok. Gyorsított eljárásban fogja tárgyalni az Európai Bíróság a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos magyar-lengyel beadványt. A nap legfontosabb hírei június 11-én.

Egy nap alatt 8 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 199 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 442 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 52 ezer. A járvány kezdete óta csaknem 807 ezren kapták el a kórokozót 29 904-en haltak meg.

A tavaly nyári szintet közelíti a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, emelkedést sehol sem mértek– közölte a Nemzeti Népegészségügyi központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: megkezdődött a 12-15 év közöttiek oltása, őket a szülők regisztrálhatják. A főosztályvezető arról is beszélt, hogy a többi légúton terjedő betegséghez hasonlóan a koronavírus-járvány is fellobbanhat újra ősszel, amit csak úgy lehet megelőzni, ha minél többen szereznek védettséget az oltással.

Az átlag jövedelmet terhelő adó mértékéig kaphatnák vissza az idén befizetett személyi-jövedelemadójukat a családok. Erről nemzeti konzultáción dönthetnek majd az emberek – erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban kiemelte: a legnagyobb terhet a családok vitték a járvány idején, ezért nekik kell visszaadni az adót. Hozzátette: ha a gazdasági újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjasok is részesülhetnek ebből nyugdíjprémium formájában. A miniszterelnök a tervezett minimálbér emelésről azt mondta: a döntés előtt széleskörű és átfogó egyeztetésre van szükség.

Gyorsított eljárásban vizsgálja az Európai Unió Bírósága, hogy összeegyeztethető-e az uniós joggal a közösségi források jogállamisági feltételekhez kötése. Az ügyben Magyarország és Lengyelország fordult közös keresettel a törvényszékhez. Varga Judit igazságügyi miniszter abszurdnak minősítette, hogy míg a Sargentini-szavazás eljárásjogi kérdésben csaknem három év alatt döntött a bíróság, most mindössze pár hónapot szán az unió történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére.

A magyar igazságszolgáltatási rendszert méltatta a köztársasági elnök a magyar ügyészi szervezet fennállásának a 150. évfordulója alkalmából. Áder János úgy fogalmazott: ma Magyarországnak saját hagyományaira épülő, az európai jogfejlődés tapasztalatait is felhasználó, minden jogállami próbát kiálló alkotmányos igazságszolgáltatási rendszere van. Polt Péter legfőbb ügyész előadásában a jelen problémái közül felhívta a figyelmet a korrupcióra, a határon átnyúló gazdasági bűnözésre és szervezett bűnözésre.

Nem találta alaptörvényellenesnek az alapítványi egyetemek szabályozását az Alkotmánybíróság. A testület ugyanakkor alkotmányos követelménynek mondta ki, hogy a választott szenátusokat nem lehet semmibe venni. Az eljárást a Fővárosi Törvényszéknek a Színház- és Filmművészeti Egyetem perét tárgyaló tanácsa kezdeményezte, mert a többi között alaptörvény-ellenesnek tartotta, hogy az alapítványi tulajdonba adott egyetemeken a fenntartó fogadhatja el a költségvetést, a szervezeti és működési szabályzatot, illetve írja ki a rektori pályázatot.

Megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát a külgazdasági és külügyminiszter. Ez a 148. magyar konzulátus a világban. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a helyi jelenlét segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, illetve hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Hozzátette: Innsbruck komoly kereskedelmi csomópont, Ausztria pedig Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Július 15-én a Fehér Házban fogadja a német kancellárt az amerikai elnök. Washington és Berlin között az elmúlt időszakban megnőtt a feszültség az orosz-német beruházásként készülő Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésével kapcsolatban kialakult vita miatt.

A jövő év végére érheti el a járvány előtti szintet világ olajkereslete a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint. A prognózis hangsúlyozza, hogy az OPEC-plusz piaci kartellnek meg kell emelnie majd a termelését ahhoz, hogy a kínálat növekedése lépést tudjon tartani a kereslet növekedésével. A világpiaci olajárak jelenleg már több éves csúcsnál járnak.

Fokozott lesz a rendőri jelenlét a labdarúgó Európa-bajnokság idején több helyen Magyarországon. Lakatos Tibor, az EURO-2020 nemzeti vezetési pont vezetője elmondta: a kontinensviadal budapesti eseményeivel kapcsolatban a rendőrség feladatai kiterjednek a Puskás Aréna, a szálláshelyek, a sajtótájékoztatók, az edzőpályák, a csapatok, a vendégek közlekedésének, valamint a szurkolói zóna külső környezetének biztosítására.

Tovább enyhített a határátlépésen Horvátország. A schengeni országokból érkezők a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

A hazai költségvetési egyensúly megbomlásában szerepet játszik a gazdaság általános adóterhelésének utóbbi években történt csökkenése, amit nem követett a kiadások korrekciója - írja az Európai Bizottság egy elemzésében. Az anyag arra is felhívja a figyelmet, hogy az adócsökkentés egy része tulajdonképpen abból fakad, hogy az erősen adóztatott lakossági fogyasztás részaránya visszaszorult a GDP-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×