eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikipedia

Újfajta védelmet alkalmaznak a magyar autósok

Úgrásszerűen nő a fedélzeti menetrögzítő kamerák használata.

Egyre többen vásárolnak menetrögzítő kamerát a MediaMarkt-nál. 2020-ban több mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák forgalma az előző évihez képest és 2021 első hónapjaiban szintén erős forgalomnövekedést regisztráltak. Mindennek hátterében az állhat, hogy a sofőrök önmaguk védelmében veszik ezeket az eszközöket, hiszen egy vitás közlekedési helyzetben a rögzített felvételek érdekeiket védhetik, de akár közérdeket is szolgálhatnak – írja a kreszvaltozas.hu.

A legnépszerűbb menetrögzítők a 15-35 ezer forint közötti árkategóriából kerülnek ki, nagyfelbontású rögzítéssel, automatikus bekapcsolással, éjszakai felvételkészítéssel, MicroSD kártyás memóriabővítési lehetőséggel.

A Budapesti Autósok Közössége is folyamatos növekedést lát a beküldött felvételek mennyiségében. Az oldal 2017-es indulásakor küldtek nekik az olvasók olyan menetrögzítővel készített felvételeket, amelyeken sokakat érdeklő, vitatott események voltak láthatók. Mostanra naponta 20-30 menetrögzítővel készített videót kapnak az autósoktól. Ezeket a felvételeket a Budapesti Autósok Közössége a megfelelő törvények szerint, nem megszemélyesíthető módon publikálja annak érdekében, hogy segítse a renitens, direkt szabályszegők kiszűrését.

A menetrögzítő kamerákkal készült felvételek beküldése és nyilvános megosztása ugyanakkor jogi kérdéseket is felvet. Mivel az így készült felvételek személyes adatnak számítanak, jogsértésnek minősül, ha ezeket úgy teszik közzé nyilvánosan, hogy a rajtuk szereplő személyek, rendszámok, és egyéb, harmadik személyek azonosítására alkalmas adatok jól láthatók.

A menetrögzítővel készült felvételeket viszont elfogadja a rendőrség, bíróság, valamint a biztosítótársaság bizonyítékként, de csak akkor, ha a felvételek jogszerű forrásból származnak. Ilyen lehet, amikor az autós közösség a nem megszemélyesíthető felvételekre hívja fel a figyelmet, majd az eljárás keretében a hatóság elkéri az eredeti felvételt a laptól vagy a felvétel tulajdonosától. Ilyenkor, akárcsak azokban az esetekben, amikor személyesen küldik el a felvételeket a hatóságoknak, a felvétel készítőinek érdemes egyéb, jogszerűen rendelkezésre álló bizonyítékot is bemutatniuk, illetve maguk tanúskodniuk az eset kapcsán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×