INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

hadgyakorlat

magyar honvédség

szolnok

Helipoterek és katonák a lövészeti bemutatón, amelyet a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatója részeként tartottak Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison 2021. május 12-én.

Nemzetközi repülőnapon mutatja be újdonságait a honvédség

Infostart

A Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották szerdán Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a bemutató után elmondta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó "regionális különleges műveleti komponens parancsnokság" elérje a kezdeti műveleti képességet. Ennek a parancsnokságnak 2024-re a teljes műveleti készenlétet el kell érnie, ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani - tette hozzá.

A regionális különleges műveleti komponens parancsnokság Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állított fel, onnan vezeti majd a műveleteket. A végrehajtásban a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállalnak.

A gyakorlaton magyar katonák mellett a partnerországok - Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia - katonái több országban hajtanak végre feladatokat - mondta. Továbbá két "szponzorország" is közreműködik: Németország kiképzőkkel, az Egyesült Államok kiképzőkkel és végrehajtóállománnyal is részt vesz.

A parancsnok szólt arról is, hogy a gyakorlatot három ország - Magyarország, Szlovákia és Horvátország - területén tartják. A feladatok szinkronizálása, vezetése lesz a magyar parancsnokság feladata - tette hozzá. A gyakorlatban több mint 800 katona, több mint 14 - forgó- és merevszárnyas - repülőeszköz, a dandár egyéb technikai eszközei, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt.

Magyarországon a magyarok mellett az amerikai haditengerészet különleges műveleti katonái, valamint a szárazföldi erők katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtanak végre feladatokat az ország több pontján.

Korom Ferenc bejelentette: augusztus 28-án és 29-én egy nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató során bemutatják nem csak a már beérkezett új technikai eszközöket, hanem a szerződéssel lekötött és már aláírt szerződéseknek megfelelően a jövőben beérkező új technikai eszközöket, amelyek mind Magyarország és a magyar emberek biztonságát fogják szolgálni.

Rob Stephenson, a NATO Különleges Műveleti Erők Parancsnokságának megbízott parancsnoka kérdésre elmondta: a NATO-stratégia szempontjából kulcsfontosságú a gyakorlat, taktikai, harcászati szinten jó benyomása van az eddig látottakról, és a jövőben szükségesnek tartja a stratégiai szemlélet és eljárások kidolgozását.

Nyitókép: MTI/Mészáros János
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018