eur:
393.93
usd:
369.23
bux:
65900.96
2024. április 23. kedd Béla

Eldöntötték: online is lehet szavazni az előválasztáson

Az ellenzéki pártok megállapodtak a kulcskérdésekben.

Az előválasztáson lehetővé teszik a személyes, valamint az online regisztrációt és szavazást is – erről állapodott meg a hat ellenzéki párt elnöke és társelnöke kedden.

A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd által jegyzett közlemény szerint ezzel a kirakós utolsó darabja is a helyére került.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között, a második fordulóját október 4–10. között tartják.

A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább.

A választókerületi jelöltek esetében egyfordulós szavazás dönt, ez szeptemberben lesz.

Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást. Ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 ezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent.

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot.

A szabályok közé pedig bekerült az is, hogy lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×