eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Oltópontot jelző tábla a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórháza előtt Békéscsabán 2021. április 11-én. Ezen a napon a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával oltották be a pedagógusokat.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Magyarország az egészségügyre költi a legtöbbet az uniós helyreállítási alapból - a nap hírei

Akár már a jövő héten kiadhatja az engedélyt a WHO a kínai Sinopharm-vakcinára - mondta a külügyminisztérium államtitkára. Ősz óta először több ezer hívő és látogató volt a Szent Péter téren.

Magyarország az egészségügy fejlesztésére szeretné fordítani a legtöbb pénzt a koronavírus-járvány utáni európai helyreállítási alapból - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádióban. Gulyás Gergely közölte: Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2.500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik. Kiemelte: a hálapénz megszüntetését tartalmazó új egészségügyi rendszer lényegesen többe kerül az országnak, ezért jó lenne, ha annak költségeihez az Európai Bizottság is hozzájárulna az első években.

Az Egészségügyi Világszervezet várhatóan rövid időn belül, talán már a jövő héten kiadja az engedélyt a kínai Sinopharm-vakcinára - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Menczer Tamás a Facebook-oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott: ha ez megtörténik, akkor végérvényesen bebizonyosodik, hogy minden, amit a baloldal mondott a kínai vakcináról, hazugság volt. Tájékoztatása szerint Magyarországra idáig 1,7 millió Shinopharm-vakcina érkezett, a jövő héten még 400 ezer, májusban pedig 2,9 millió érkezik.

Folyamatosan csökken a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezeltek száma, és egyre kevesebben szorulnak lélegeztetőgépes ellátásra - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes a közmédiának elmondta: bár a teraszok kinyitottak, a kedvező adatok megtartásához fontos az egyéni felelősség is. Ismertette: a szombaton Magyarországra érkezett 600 ezer adag Sinopharm-vakcinát a kórházi oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben hétfőn, kedden és szerdán használják fel a tömeges oltási program részeként.

Egy nap alatt 205 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben, újabb 2.328 embernél igazolták a kórokozót. 6.284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 790-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 260 ezer 686-ra csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 770 ezren kapták el a vírust és több mint 26 ezer 600-an haltak meg a betegségben. A beoltottak száma meghaladja a 3 millió 596 ezret, több mint 1 millió 621 ezren már a második adagot is megkapták.

Az Európai Unió képes lesz elegendő koronavírus elleni oltóanyagot gyártani, hogy az európai felnőtt lakosság legalább 70 százalékát július közepéig beoltsák - közölte a belső piacért felelős uniós biztos. Thierry Breton egy görög napilapnak adott interjúban kijelentette: az uniós bizottság a második negyedévre több mint 400 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beadásával számol, ehhez azonban a tagállamoknak készen kell állniuk az oltási kampányaik felgyorsítására.

Azonnali segítséget nyújt India járványügyi védekezéséhez az Európai Unió. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében közölte, India segítséget kért az uniótól a járványügyi védekezéshez, miután a héten rendkívüli mértékben megemelkedett a betegek száma. Vasárnap, minden korábbi rekordot megdöntve, megközelítette a 350 ezret az új fertőzöttek napi esetszáma. Az Európai Unió mellett az Egyesült Államok, valamint Pakisztán jelentette be, hogy segítséget nyújt Indiának.

Bill Gates szerint a koronavírus elleni vakcinák már az idén egyre több fejlődő országban is tömegesen hozzáférhetővé válnak, és jövőre az egész világon visszatér az élet a teljesen normális kerékvágásba. A Microsoft informatikai óriáscég társalapítója, a járványügyi felkészültséget szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalíció egyik fő kezdeményezője a Sky News brit hírtelevízióban kifejtette: a gazdagabb országok már az idén nyáron abban a helyzetben lesznek, hogy oltóanyagtöbbletüket megoszthatják más országokkal.

Ősz óta először több ezer hívő és látogató volt a Szent Péter téren, ahol Ferenc pápa internet helyett személyesen mondta el beszédét. Az egy éve tartó szünet után az egyházfő ismét a Szent Péter bazilika főoltáránál mutatott be misét. Ferenc pápa kilenc római szeminaristát szentelt pappá. A Vatikánvárosi Állam a Rómában érvényes járványelőírásokat követi, így az április 26-tól kezdődő oldás a pápai államot is érinti. Május 3-tól újranyitja kapuit a Vatikáni Múzeum.

Júniusban tarthatják meg Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozóját, de erről még nem született meg a végső döntés. Az orosz államfő külügyi tanácsadója közölte: az amerikai fél jelezte, hogy kész a találkozóra, de az előkészítés még nem kezdődött meg. Joe Biden és Vlagyimir Putyin április 13-án beszélt telefonon egymással.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×