eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nálunk nyitnak a teraszok, az oroszok visszarendelik katonáikat az ukrán határtól – a nap hírei

Megnyithatnak szombaton a vendéglátóhelyek teraszai, ha pénteken eléri a 3 és fél milliót a beoltottak száma. A Budapest Diákváros és a Fudan egyetemet is megépül – közölte az innovációs miniszter. Több lépést követelt a világ vezetőitől a klímaválság elleni küzdelemben az ENSZ-főtitkára a klímavédelmi csúcstalálkozón.

Valószínűleg pénteken eléri a 3 és fél milliót a beoltottak száma, így szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A kijárási tilalom pedig este 11 órakor kezdődik – mondta a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely megismételte: a következő hetekben jelentős mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, így aki most regisztrál, akár 1-2 héten belül beolthatják. Úgy vélte: a jövő héten eléri a 4 milliós határt a beoltottak száma. Gulyás Gergely a költségvetés módosításával kapcsolatban közölte: az idei büdzsében 6 ezer milliárd forintos újranyitási alapot hoztak létre, ami a GDP 12 százaléka. A határokat addig nem nyitja meg a kormány, amíg nincs társadalmi védettség.

A magyar oltási kampányról, az újraindításról valamint Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet közötti kapcsolatokról tárgyalt a miniszterelnök és a WHO európai regionális igazgatója Budapesten. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy Hans Kluge példaértékűnek nevezte az oltási kampányt és elismerését fejezte ki Magyarország járványügyi védekezése iránt. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy fokozatosan kell újraindítani a gazdaságot és az életet. Orbán Viktor ismertette Magyarország erre vonatkozó elképzeléseit.

Csalók küldenek álsms-t egy brit számról a lakosságnak az online oltási időpontfoglaló rendszerrel kapcsolatban – hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: a hivatalos sms-ekben olvasható a Vakcinainfo kulcsszó. Arra kérte a lakosságot, hogy a külföldi számról érkező üzenetet hagyják figyelmen kívül. Galgóczy Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt, hogy a terasznyitás nem a járvány végét jelenti, ezért továbbra is fokozott óvatosság kér mindenkitől.

A Budapest Diákvárost és a Fudan egyetemet is megépítik, utóbbi nem fog elvenni helyet a kollégiumoktól – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László, aki kormánybiztosként irányítja a projekteket, az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kínai egyetemnek 540 milliárd forintból 520 ezer négyzetméternyi egyetemi területet hoznának létre. A beruházásról jövő héten köti meg az államközi szerződést, amely meghatározza majd a kivitelezés konstrukcióját. A miniszter ismét azt hangsúlyozta, hogy a Fudan a világ 34. legjobb oktatási intézménye, amely Magyarországon magánegyetemként lesz bejegyezve.

A meghirdetett összeg másfélszereséért, összesen 30 milliárd forintért értékesített Zöld Államkötvényeket aukcióján az Államadósság Kezelő Központ. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook videójában elmondta: a zöld magyar államkötvény 30 éves futamidejű, 4 százalék fix kamatozású, az aukciós átlaghozam pedig 3,7 százalék volt. A tárcavezető szerint olyan értékpapírról van szó, amit az állam fenntartható környezetvédelmi célokra kíván fordítani és erről rendszeresen tájékoztatja majd a befektetőket.

Jogi eljárást tervez a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercég ellen az Európai Bizottság – közölte a Reuters hírügynökség egy uniós tisztségviselőre hivatkozva. Az indoklás szerint a vállalat nem teljesítette az unióval kötött szerződésekben vállalt kötelezettségeit a koronavírus elleni oltóanyag gyártásásával és kiszállításával kapcsolatban. A portál úgy tudja, hogy a tagállamok mellé rendelt nagykövetek többsége támogatta a gyógyszeripari nagyvállalat beperlését. Az AstraZeneca gyártáskapacitási problémákra hivatkozva a vállalt 180 millió adag helyett 90 milliót, illetve még annál is kevesebbet szállít az Európai Unió számára a második negyedében.

Több lépést követelt a világ vezetőitől a klímaválság elleni küzdelemben António Guterres, az ENSZ-főtitkára a Fehér Ház virtuális klímavédelmi csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök negyven állam- és kormányfőt hívott meg a kétnapos online csúcstalálkozóra. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az épületekre és a közlekedésre is kiterjesztik a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerét. Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy országa kész együttműködni az Egyesült Államokkal és 2060-ra karbonsemlegessé teszi gazdaságát. Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy az Egyesült Államok 2030-ig minimum 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a következő 30 évben a felére lehetne csökkenteni a metánkibocsátást.

Visszarendelte az orosz hadsereget a déli és a nyugati határról az orosz védelmi miniszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a döntést és köszönetet mondott a nemzetközi partnereknek a támogatásukért. Szergej Sojgu orosz miniszter elértnek nyilvánította a hadgyakorlat céljait, és elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés leállítását. Kész Volodimir Zelenszkijt ukrán államfőt Moszkvában fogadni a kétoldalú viszony megtárgyalására Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×