eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2019. december 6-án. Magyarország második világháború előtti utolsó békeéveinek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be a Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet 2020. március 15-ig látogatható tárlata.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kásler Miklós: visszacsökkentettük 0,7-re a vírus reprodukciós rátáját

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere figyelmeztet, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, mert a vírusjárványnak még nincs vége, szerinte az oltást ezért kell mindenkinek minél előbb felvennie, ugyanis ez jelenti a legkomolyabb esélyt arra, hogy meg tudják fordítani a folyamatot.

A miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: elégedett a háziorvosok helytállásával, hiszen Magyarországon elképesztő tempóban folyik az oltás, ami nagyon komoly szervezési munkát jelent.

Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány második hullámában az addigi tapasztalatokat figyelembe véve azt rendelte el, hogy a kórházi ágyak 40 százalékát készítsék fel a fertőzött betegek kezelésére és 7 százalékát az intenzív ellátásra. Ez van érvényben jelenleg is. Ennek a 40 százaléknak körülbelül a felén kezelnek betegeket, azonban

lényegesen magasabb az intenzív osztályok terheltsége, de az egészségügyi rendszer összességében bírja a terhelést

– emelte ki.

Kásler Miklós elmondta, a baloldal most is ontja az oltásellenes nyilatkozatokat, másokat lebeszélnek az oltásról, miközben ők beoltatják magukat akár a keleti vakcinákkal is.

„Mint orvos, végképp felháborít, hogy a hatalom megszerzése és a járvány elhúzása érdekében képesek odáig elmenni, hogy mások életét kockáztassák.

A baloldal oltásellenessége emberek életét veszélyezteti”

– fogalmazott a miniszter. „Az a propaganda, amit a baloldal csinál, nem a szólás szabadsága, teljesen egyértelműen az emberek elbizonytalanítását szolgálja. Nem lehet elégszer elmondani, hogy minden védőoltás jobb, mint a vírusfertőzés!”

A lapban azt is elmondta, hogy a kormány szigorításai arányosak voltak, olyan szabályokat kell hozni, amelyeket be is lehet tartatni. Az egyéni felelősség szerepe nagyon megnövekedett. A társadalom most már belefáradt a korlátozásokba. Az oltások jelentős felgyorsítása a legnagyobb remény: ha a társadalom nagy százalékát sikerül átoltani, akkor az immunitás növekedése a vírus lassú eltűnését fogja eredményezni.

„Nagyon óvatosnak kell lennünk, a vírusjárványnak ugyanis még nincs vége.

Az oltást ezért kell mindenkinek minél előbb felvennie, mert ez jelenti a legkomolyabb esélyt arra, hogy meg tudjuk fordítani a folyamatot. Aki ez ellen bármit tesz, elbizonytalanít, az életet veszélyezteti” – mondta.

Jelezte azt is, hogy fontos vizsgálni a reprodukciós rátát, amely azt jelzi, hogy egy ember hány továbbit fertőz meg. Ez a szám novemberben 0,71 volt, a brit mutáns terjedésével 1,34-re ment fel, ekkor robbant be a fertőzöttek száma. Mostanra sikerült visszavinni 0,7 körülire, és ebben benne volt a március 8-i szigorítás és az oltások hatása is. A mortalitás csökkenése egyelőre szolid két–három héttel követi a fertőzöttek számának csökkenését – közölte.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×