eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Percről percre - a járvány vasárnapi hírei

Lassulni látszik kissé itthon a koronavírus-járvány, de még terjedőben van, és magas az elhunytak, az aktív fertőzöttek száma. Egyetlen oltás nem elég - figyelmeztetnek egészségügyi szakemberek. A túlélők harmadának agyára hat a koronavírus. (A nyitóképen: Védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én.)

2021.04.11. 20:31

Párizs szerint kommunikációs trükk, hogy a németek orosz vakcinát vesznek

Clément Beaune francia Európai-ügyi államtitkár "kommunikációs trükknek" nevezte vasárnap azt, hogy Németország tárgyalást kezd Oroszországgal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül.

"Most kezdődik a választási kampány Németországban. Ezzel magyarázható, hogy nagy a mozgás. Szerintem ez csak egy kommunikációs trükk, amelyet sajnálok" - fogalmazott a francia kormánytag az RTL rádió és a LCL hírtévé közös műsorában. "Olyan jeleket küldeni, mintha lennének adagok a frigóban elfekvőben, amelyeket nem használunk fel, nem felelős és főleg nem túl komoly dolog" - tette hozzá.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy miután az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek tanácskozásán az Európai Bizottság illetékese ismertette, hogy nem szerepel terveik között orosz oltóanyag beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, Németország kétoldalú tárgyalást kezd Oroszországgal. Kiemelte: a vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel, ezért a keletkezett adatokat mind meg kell osztani az EU-val.

"Angela Merkel kancellár véleménye számít. Az pedig egyértelmű. Azt mondta, hogy azt szeretné, ha európai keretben történne mindez" - hangsúlyozta a francia EU-ügyi államtitkár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a német egészségügyi miniszter maga is azt mondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított engedélyeztetési eljárás lefolytatása és az egyelőre elégtelen gyártási kapacitások miatt az orosz vakcina leghamarabb két-öt hónap múlva lesz gyártható Európában.

2021.04.11. 18:39

Kína fontolóra vette egyes vakcináinak keverését a hatékonyság javításáért

Az ország járványügyi szakértője beszélt erről.

2021.04.11. 18:22

A repülés és a fogamzásgátlók szedése is rizikósabb az AstraZeneca oltásánál

Brit becslés szerint kétszázötvenezerből egy embert érinthet az AstraZeneca oltásának nagyon ritka mellékhatása, a vérrögök kialakulása alacsony vérlemezkeszám mellett, míg az EMA százezerből egy emberről beszél. Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy ugyanezt az állapotot maga a koronavírus is képes előidézni, és más gyógyszerek, illetve tevékenységek mellett nagyobb kockázata van.

2021.04.11. 17:44

Leállította az oltások után egy egyik fő koronavírus-gyógyszer exportját is India

Vasárnap rekordot döntött az új koronavírusos esetek száma, ezért lépett a kormány.

2021.04.11. 17:31

Galgóczi Ágnes: Nem csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Jól halad az oltási program Magyarországon - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a közmédiának vasárnap.

2021.04.11. 16:48

Négynapos "oltási fesztivál" kezdődött Indiában, rekordon a megbetegedések száma

Rekordot döntött az új koronavírus-megbetegedések száma Indiában; vasárnap olyan sok, csaknem 153 ezer új esetet regisztráltak, amennyit a járvány kitörése óta még sohasem.

2021.04.11. 15:41

A Covid-19 elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete.

2021.04.11. 14:31

Cellaadatokból következtethetünk a jövendő járványgócok helyszíneire

A mobiltelefonok cellaadataiból származó, megnövekedett mozgásra utaló jelek jó indikátorai a jövőben kialakuló járványgócoknak, sugallja egy friss tanulmány.

2021.04.11. 14:01

Segítséget kapnának a Horvátországba látogatók

A horvát idegenforgalmi minisztérium részben fedezné a koronavírustesztek árát azon turisták esetében, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon - mondta Nikolina Brnjac tárcavezető vasárnap az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott interjújában.

2021.04.11. 13:46

Így vizsgázhatnak idén a szakképzésben tanulók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban, szigorú óvintézkedések mellett adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók.

2021.04.11. 13:08

Egy oltás után még nem szabad eldobni a maszkot

Magyarországon jelenleg még csak két adagban védettséget nyújtó oltások érhetők el: az első adagot követően még nem alakul ki teljes védettség, ezért nem indokolt az sem, hogy kevésbé vigyázzon magára a lakosság, mint korábban.

2021.04.11. 12:42

Iskolaigazgató: mindenre fel vagyunk készülve

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója arra számított, hogy az általános iskolák esetében is módosítják a nyitást, de felkészültek arra is, hogy a hátralévő időszakban még változhat a jelenlegi elképzelés.

2021.04.11. 12:28

Oltások: reagált a kormány az ellenzék regisztráció-eltörlési javaslatára

Az ellenzéki pártok legutóbb azt javasolták, hogy a minél gyorsabb és szélesebb körű lakossági beoltás érdekében törölje el a kormány a regisztrációt.

2021.04.11. 12:55

Új irányokat javasol a Közgazdasági Társaság a pandémia utáni időkre

Az oktatásban, az egészségügyben, a foglalkoztatásban és a népesedéspolitikában is.

2021.04.11. 09:06

Több mint hatezer új fertőzött, 206 halálos áldozat a vasárnapi adatokban

A hétnapos mozgóátlagból jól látszik, hogy lassul a járvány terjedése, de még mindig magas az elhunytak száma. Az aktív, jelenleg is beteg emberek száma átlépte a 270 ezer főt.

2021.04.11. 08:37

Vakcinakésleltetéssel gyorsítanak a koronavírus-oltási tempón Franciaországban

Emellett kiszélesítik az oltásra jogosultak körét: hétfőtől minden 55 éven felüli francia feltétel nélkül kérheti a vakcinát - jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban.

2021.04.11. 07:45

A túlélők harmadának agyára hat a koronavírus

Neurológiai vagy pszichológiai jellegű problémákat tapasztalt a koronavírusból felépülők 34 százaléka még fél évvel felgyógyulását követően is, derül ki egy friss kutatásból, melyet a Lancetben publikáltak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×