eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája beadás előtt a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Egy oltás után sem szabad eldobni a maszkot

Magyarországon jelenleg még csak két adagban védettséget nyújtó oltások érhetők el: az első adagot követően még nem indokolt az sem, hogy a lakosság vigyázzon, mint korábban.

Az egy adagnyi vakcinával már beoltottak ne változtassanak viselkedésükön: várakozzanak addig, amíg oltásuk második adagját is megkapják, javasolja Paul Offit, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyeztetési hatóság, az FDA egyik tagja. A szakember azt követően beszélt erről, hogy a közelmúltban az amerikai járványügyi hivatal közzétette, a Pfizer és a Moderna oltásai az első adagot követően két héttel 80 százalékos védettséget alakítanak ki.

"Félelemmel tölt el az a gondolat, hogy esetleg mást sugalltunk, mint hogy ezekből a vakcinákból két adag szükséges" - mondta el a CNN-nek.

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó egy hétfői találkozón a Fehér Házban szintén említette a 80 százalékos értéket, kiegészítve azzal, hogy arról viszont nincsen adatuk, mennyire lehet tartós ez a védelem második adag nélkül. Offit szerint

a tartós immunvédelem miatt is fontos, hogy a második adagot is megkapja mindenki,

aki megkezdte az oltási programot.

Akik két adagnyit kapnak a Pfizer oltásából, azok fél évig egészen biztosan nyugodtak lehetnek: a gyártó kutatása szerint azok, akiket két adaggal immunizáltak, ennyi védelemre már egészen biztosan számíthatnak. Érv még az oltási program befejezése mellett az is, hogy

akik felvették mindkét dózist, azok a variánsok elleni védelem valamilyen szintjére is számíthatnak.

A gyártó a dél-afrikai variánssal kapcsolatos védelmet emelte ki, Paul Offit pedig azt, hogy ez csak a második dózist követően alakul ki.

A második adag kiváltotta hosszabb védelem mögött rejlő elmélet a következő: az immunrendszernek számít az, hányszor találkozik egy patogénnel. "Ha újra felbukkan a közelében, az jelet ad számára arra, hogy ezzel a problémával tényleg érdemes foglalkoznia, és erős választ kell rá kialakítania" - magyarázza Michael Tal, a Stanford immunológusa.

Tal szerint nagyon sokan kérdezik tőle, mindenképp fel kell-e venniük az oltás második adagját: főként olyanokat érdekel ez nagyon, akik az elsőnél valamilyen mellékhatást tapasztaltak meg.

Mellékhatással vagy anélkül, a válasz egyértelműen igen.

"A tapasztalt mellékhatások olcsó árat jelentenek azért az erős immunvédelemért, amely a második adagot követően kialakul" - vélekedik az immunológus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×