INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

koronavírus

covid-19

mobiltelefon

járványgóc

Cellaadatokból következtethetünk a jövendő járványgócok helyszíneire

Cellaadatokból következtethetünk a jövendő járványgócok helyszíneire

Infostart

A mobiltelefonok cellaadataiból származó, megnövekedett mozgásra utaló jelek jó indikátorai a jövőben kialakuló járványgócoknak, sugallja egy friss tanulmány.

Három héttel a megugró fertőzésszámok kialakulása előtt következtethetünk már arra, hogy hol alakulhatnak ki járványgócok – számol be róla egy, a Canadian Medical Association Journalben megjelent tanulmány. A mobiladatok megmutatta növekvő mobilitás előrejelzi, hol ugorhatnak meg a fertőzésszámok.

"Az emberi tevékenységet rögzítő mobilitási adatok az okostelefonok anonimizált követésével az otthonon kívüli mobilitás észszerű mérőszámai; időszerűbb és megbízhatóbb információforrásokat nyújthatnak az emberek közt kialakuló kapcsolatokról, mint a rengeteg időt felemésztő kérdőívek vagy kontaktkutatások" – írják a kutatók.

A kutatásban 2020. március 15. és 2021. március 6. közti adatokat elemeztek. Azt találták, hogy

a lakosság mobilitásának 10 százalékos növekedése a fertőzésszámok 25 százalékos növekedésével járt.

A mobilitási küszöböt és a mobilitási rést egyaránt vizsgálták: az előbbi a vírus kontroll alatt tartásához szükséges mobilitási arányt jelenti, míg az utóbbi a valós mobilitás ettől való eltérését.

A két érték közti különbség tanulmányozása véleményük szerint segítséget jelenthet a hatóságoknak abban, hogy hatékonyan becsüljék meg, milyen mértékű korlátozó intézkedések bevezetése tud hatásosan segíteni a járvány visszaszorításában. Valós időben kaphatnak információt arról, mikor milyen intézkedést kell bevezetniük ahhoz, hogy a gócokat sikerüljön kontroll alatt tartaniuk.

Mobilitással kapcsolatosan anonimizált adatokhoz könnyen hozzáférhet bárki a Google-nak köszönhetően: a Közösségi mobilitási jelentéseket közlő oldalukon országokra bontva mutatják meg, hogy egy alapértékhez viszonyítva a korábbi időszakban hogyan változott a lakosság mobilitási bizonyos típusú üzletek, szolgáltatók, illetve lakóövezetek és munkahelyek környékén. Az alapérték pandémia előtti, de annak változásai is utalhatnak arra, hogy mobilitás éppen növekvő vagy csökkenő. A bárki által elérhető adatok azoknak a Google-felhasználóknak a cellaadataiból táplálkoznak, akik engedélyezik a Google számára, hogy ezekhez hozzáférhessen, így teljesen nem tekinthető reprezentatívnak, de jó iránymutató arra nézvést, milyen tendenciák zajlanak egy országban vagy akár egy magyar megyében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018