INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

útépítés

etyek

m7-es autópálya

Csaknem 22 kilométer hosszú új út visz majd Etyekre

Csaknem 22 kilométer hosszú új út visz majd Etyekre

Infostart / MTI

Megkezdődik Fejér megyében a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közötti új út tervezése, a 21 kilométer hosszú közút tervei jövő nyár végére készülnek el, és várhatóan 2026-ra megépül az útszakasz.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke elmondta, hogy egy kormányhatározat 1,412 milliárd forintot biztosított a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsnak, amelyből egyrészt Válon a műemléki védettség alatt álló Ürményi-Dreher kastély és a kapcsolódó ingatlanegyüttes felújításának előkészítését, másrészt a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek út előkészítését végzik el.

Az elnök jelezte, hogy a rendelkezésre álló 572 millió forint helyett 478 millióért vállalta az új út tervezését a közbeszerzési eljáráson kiválasztott tervező, a Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Molnár Krisztián közölte, hogy

a tervezett összekötő út 21,83 kilométer hosszú, szilárd burkolatának szélessége hét méter lesz.

Tessely Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos bejelentette, hogy a csaknem 100 millió forintos megtakarítás felhasználására előterjesztést készítettek, mert azt a pénzt is szeretnék "Pannónia Szívében" hasznosítani.

A tervezet szerint a forrásból Etyeken elkészülne a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának otthont adó Sváb-ház második üteme, Csabdin a belterületi kerékpárút közvilágítása, a Váli-víz mellett a teljes szakaszon egy újabb kerékpárút szakasz tervezése Váltól egészen Baracskáig.

Dávid Gábor, a Speciálterv ügyvezetője kuriózumnak nevezte az új út megtervezését, mert jellemzően meglévő utak felújítására kérik fel őket. Úgy vélte, jelentős hiányt orvosol majd az összekötő út, amelynek tervezésekor a településen élők igényei mellett a környezetvédelem lesz a legfőbb szempont.

Az érintett települések polgármesterei örömüket fejezték ki, hogy javul a falvak és az M7-es autópálya megközelíthetősége, ami a turizmust is fellendítheti a környéken.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018