INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

a nap hírei

oltás

vakcina

koronavírus

Egy dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében 2021. január 17-én.

Újabb 77 magyarországi beteg halálát okozta a koronavírus fertőzés - a nap hírei

Infostart

Nem változik az oltási terv – közölte az országos tisztifőorvos. A kínai vakcina körüli bizonytalanságokra hívta fel a figyelmet több ellenzéki párt.

Újabb 1241 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, és meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg, és. Az aktív fertőzöttek száma 112 ezer alá csökkent, az elhunytaké 11.341-re emelkedett. Kórházban 4345 koronavírusos beteget ápolnak.

Nem lesz változás a magyarországi oltási tervben a Pfizer-BioNTech vakcina szállításának átmeneti csökkenése ellenére sem - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a Kossuth rádióban hangsúlyozta: készülnek arra, hogy semmiképp ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, így az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeres a kormány. Elmondta: amiatt érkezik kevesebb Pfizer vakcina, mert a cég bővíti belgiumi gyárát.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a koronavírus elleni vakcina nem pártpolitikai kérdés, és egyedül az oltás képes a világjárvány megfékezésére. Kásler Miklós Facebook bejegyzésében kiemelte: a lassú uniós szállítás miatt a kormány többféle oltóanyag beszerzéséről tárgyal. Hangsúlyozta: ezek a vakcinák csak akkor lesznek használhatóak, ha a magyar szakhatóságok megadják a szükséges engedélyt.

A Demokratikus Koalíció szerint a hatvan év feletti korosztályt is csak az európai hatóság által jóváhagyott vakcinával lenne szabad beoltani. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője felidézte: a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa tiltakozott amiatt, hogy az időseket a klinikai tesztek alapján kevésbé hatékony kínai vakcinákkal kívánják beoltani.

Csak egy minden kockázatra kiterjedő vizsgálat után engedné felhasználni a kínai koronavírus-oltóanyagot a Párbeszéd uniós tanácsadója. Jávor Benedek kijelentette: a magyar hatóságoknak el kellene oszlatni a vakcinával kapcsolatos bizonytalanságokat.

Elutasítja a gyógyszerészeti hatóságra gyakorolt kormányzati nyomásgyakorlást az LMP. Kanász-Nagy Máté társelnök azt mondta: a miniszterelnök az elmúlt időszakban több olyan kijelentést tett, amellyel komoly nyomást tett a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinákat is vizsgáló szervezetekre.

Az Egyesült Királyságban meghaladta a négymilliót a beadott koronavírus elleni oltások száma. A brit kormány nemrégiben arra helyezte át a hangsúlyt, hogy különösen a veszélyeztetett lakossági csoportokban minél többen a lehető leghamarabb hozzájussanak az első adag vakcinához. A 80 éven felülieknek több mint a fele már megkapta az oltást.

További adatokat kérnek a koronavírus elleni Szputnyik orosz vakcina kifejlesztőjétől a brazil egészségügyi hatóságok, mielőtt engedélyeznék annak ottani gyártását és alkalmazását. Az illetékesek szerint nincsenek meg a klinikai tesztelés harmadik szakaszának igazolásai és a gyártással kapcsolatos bizonyos adatok.

A járványügyi korlátozások meghosszabbításáról döntött több környező ország. Ausztriában további két héttel, február 8-ig tolta ki az országos karantén határidejét a kormány az országban is megjelent brit mutáció miatt. Horvátországban a kedvező járványügyi adatok ellenére legalább február közepéig meghosszabbítják a korlátozásokat.

Tiltakozik az egyetemek átszervezése miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet a szakmai indokokat és észszerűséget nélkülözőnek tartja az intézmények alapítványi kézbe adását, emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy az ott dolgozókat jelentős munkajogi és pénzügyi hátrányok érik a közalkalmazotti státusz elvesztésével.

Hazaérkezése után azonnal őrizetbe vették Alekszej Navalnijt az orosz hatóságok. Az ellenzéki politikust eddig Berlinben kezelték, miután több nyugati laboratórium szerint augusztusban az orosz fejlesztésű novicsok idegméreggel próbálták megölni. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat még kedden kezdeményezte az Alekszej Navalnijra korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendőre változtatását.

Meghalt Sas József. A Jászai Mari-díjas színészművész, rendező, színházigazgató 82 éves volt. Sas József 1973-ban lett a Mikroszkóp Színpad tagja, amelynek később több mint 20 évig vezetett. Állandó közreműködője volt a rádió- és tévékabaréknak, több nagylemeze jelent meg, számos önálló estet írt és adott elő.

Nyitókép: Egy dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében 2021. január 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018