eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Percről percre - minden mai hír a koronavírusról

Nem tart pihenőnapot a világjárvány - egész nap minden hír egy helyen róla. Az biztos, hogy egyre inkább a vakcinák állnak a középpontban.

2020.12.05. 19:07

A szuperfertőzőket üldözik a hálózatkutatók és az epidemiológusok

A hálózatelmélet alapjainak alkalmazása akár véget is vethetne a pandémiának: ha a legsérülékenyebbek helyett a szuperfertőzőket oltják be, behúzhatják a féket a pandémiában. Ehhez azonban olyan térképre lenne szükség, ami egyelőre nem létezik.

2020.12.05. 19:00

Egek! Már a csillagvizsgálás is a netre költözik

Azért nem akármilyen tartalmakkal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2020.12.05. 17:45

Romániában kitalálták, hogy lehet kikerülni a karantént

Aki 24 órán belül elhagyja az országot, arra az alábbiak várnak.

2020.12.05. 17:40

Azonnali vagyonadó jön

Egyszeri vagyonadót vezetnek be Argentínában a koronavírus-járvány elleni védekezés finanszírozására, a járvány által leginkább sújtott vállalkozások és a szegények megsegítésére, valamint a hazai földgázipar fejlesztésének támogatására. Az erről szóló törvényt pénteken hagyta jóvá a parlament szenátusa. Az alsóház már korábban megszavazta. A törvény szerint legalább kétszázalékos egyszeri adót kell befizetnie azoknak a magánembereknek, akiknek a vagyona több mint 200 millió peso (2,45 millió dollár). Ezáltal a kormány 3,7 milliárd dollárnyi plusz bevételhez akar hozzájutni. A tervezetet az Alberto Fernández elnök vezette peronista kormánykoalíció nyújtotta be, a konzervatív ellenzék viszont bírálta. Argentína Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága, de súlyosan eladósodott, lassan harmadik éve tart az országban a recesszió, nagy az infláció, és jelentősen nőtt a szegénység. (MTI)

2020.12.05. 17:09

Ebben más az őszi digitális oktatás, mint a tavaszi volt

Sok-sok tapasztalat gyűlik össze a hagyományostól eltérő oktatásszervezésben, ezeket pedig most a HiperSuli program szakemberei időről időre össze is öntik. Így állunk most.

2020.12.05. 17:00

A vírusválság sem törte meg a lakáshitelek felfutását

Pluszban maradt a lakáshitelpiac októberben is, 770 milliárd forint lakáskölcsönre szerződtek a bankok az év első tíz hónapjában, ami 1,4 százalékos bővülésnek felel meg éves szinten. Ez egyben azt is jelenti, hogy napi átlagban 2,5 milliárd forintot tett ki az új lakáshitelek összege. A legbiztonságosabb, több mint 10 évre rögzített törlesztőrészletű lakáshitelek októberben átlépték a 100 milliárd forintos határ.

2020.12.05. 16:09

Így kapcsolhatjuk be idősebb rokonainkat karácsonykor az okosvilágba

Az NMHH szempontokat jelölt meg arra, milyen okoseszköz ideális azok számára, akik korukból fakadóan eddig nem éltek ilyenekkel.

2020.12.05. 16:00

Szlovén hirdetmény

Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus(SARS-CoV-2) elleni védőoltás Szlovéniában, a kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet - közölte a helyi sajtó szombaton. Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással - közölte Doroteja Novak Gosaric, az egészségügyi minisztérium munkatársa. Hozzátette: első körben az idősotthonok lakóit és az egészségügyben dolgozókat oltják be. A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet 50 ezer embernek terveznek beadni. Létrehoznak egy külön alkalmazást, amelyen regisztrálni lehet, az oltóközpontokat pedig kórházakban alakítják ki - mondta Novak Gosaric. A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is. Az első, félmilliós szállítmány az antigén gyorstesztekből december 11-én érkezik meg az országba. Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint pénteken 1636-tal 84 769-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 47 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1700-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1272-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon. A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4084 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 147 454-et. Az elmúlt napon 70 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2102-re emelkedett. Kórházban 2514 beteget ápolnak, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen. Szombattól Horvátországban 500 kunára (mintegy 24 000 forint) büntetik azokat a természetes személyeket, akik nem vagy szabálytalanul viselik a maszkot, valamint 10 ezer kunára (közel félmillió forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magánösszejöveteleket szerveznek. Amennyiben a bírságot a helyszínen kifizetik a szabálysértők, az összeg a felére csökken. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat. (MTI)

2020.12.05. 15:12

Vakcina – egy szempontból már biztosan nyertek az oroszok

Moszkvában már pénteken megkezdődik a koronavírus elleni tömeges védőoltás beadása – közölte az orosz főváros polgármestere csütörtöki blogbejegyzésében. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint azonban kevés a jelenleg rendelkezésre álló vakcinamennyiség a széleskörű oltásra.

2020.12.05. 14:32

Szlávik János: mindenki ingyen kaphat majd vakcinát - ha lesz

Hamarosan csökkenésnek indulhat a fertőzöttek száma - erről beszélt a Dél-pesti Centrumkórház infektológus-osztályvezető orvosa.

2020.12.05. 14:30

Mégis átvariálhatják a bolti idősidősávot

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete az ünnepek előtti napokra új megoldást javasol a kormánynak.

2020.12.05. 13:45

Kiszélesíti a kormány az ágazati koronavírus-tesztelést

Hétfőtől a területi közigazgatás munkatársait szűrik. A szociális intézmények dolgozóinál pedig folytatják a tesztelést, ezt a pozitívnak bizonyulók aránya indokolja.

2020.12.05. 13:44

Végül csak nem partra vetettként zárja az évet a magyar hal

Kiváló minőségű idén a magyar hal, az árak pedig megegyeznek a tavalyival – mondta az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. Tavasszal a pandémia sok problémát okozott a hazai halexportban, de nyárra stabilizálódott a helyzet.

2020.12.05. 13:14

Szól a Párbeszéd

A Párbeszéd a koronavírus-járvány megfékezését célzó új intézkedéseket javasol, így például az iskolai és óvodai téli szünet azonnali elrendelését - közölte a párt frakcióvezetője szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón. Szabó Tímea úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök "bénultan, tétlenül nézi" a koronavírus miatti napi halálesetek számának emelkedését és semmit nem csinál a helyzet javítása érdekében. A Párbeszéd politikusa szerint további lépésekre van szükség, hogy a "karácsony ne a gyász és a szomorúság időszaka" legyen, ezért egy országgyűlési határozati javaslatban foglalták össze kezdeményezéseiket. Ebből idézve elsőként említette, hogy a kormánynak azonnali téli szünetet kellene elrendelnie az iskolákban és az óvodákban egészen január elejéig, amikor felül lehetne vizsgálni, hogy a kieső időszakot miként lehet pótolni, akár a tanév nyári meghosszabbításával. A kabinetnek emellett 100 százalékos táppénzt kell biztosítania a koronavírus miatt munkaképtelenné vált dolgozóknak, az államnak pedig - osztrák mintára - a munkavállalók bérének 90 százalékát meg kell térítenie, hogy senkit ne kelljen elbocsátani - közölte Szabó Tímea. A Párbeszéd emellett javasolja, hogy az üzletekben tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson, a boltok előtti sorban állás elkerülése érdekében pedig az üzletek nyitva tartását 21 óráig, a kijárási tilalom kezdetét pedig 22 óráig tolják ki. Szabó Tímea emellett kezdeményezte, hogy az állam rendelje el az otthoni munkavégzést, ahol lehet, a szociális dolgozók pedig - az egészségügyhöz hasonlóan - kapjanak egyszeri 500 ezer forintos jutalmat. (MTI)

2020.12.05. 12:49

14 ezer új beteg egy nap alatt a szomszédban.

Továbbra sem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is csaknem 14 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma pedig velük együtt átlépte a nyolcszázezret. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 13 ezer 825 esettel 801 ezer 716-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 226 áldozattal 13 ezer 421-re. Eddig 412 ezer 533-an gyógyultak meg, közülük pénteken csaknem 15 ezren, így az aktív betegek száma most több mint ezerrel 375 ezer 762-re csökkent. A legtöbb új beteget, 1541-et ismét az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a 78 ezret, az elhunytaké pedig 15-tel 1410-re nőtt. Az elmúlt napon 1504 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy mostantól már nincs érvényben a hétvégi zárlat. Arra szólította fel ugyanakkor az embereket, hogy továbbra is tartsák be a kötelező maszkviselést a zárt nyilvános helyeken és a közösségi közlekedési eszközökön, kerüljék a nagy tömegben való csoportosulást és használjanak fertőtlenítő szereket. A hétvégi karantént a napokban törölte el a kormány, november három utolsó hétvégéjén volt érvényben, és ez alatt az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon, valamint a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhetett. Mostantól a hét minden napján a korábbi narancs színű besorolás szerinti korlátozások vannak érvényben az ország egész területén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lakossághoz intézett péntek esti üzenetében kijelentette, azt javasolta Denisz Smihal miniszterelnöknek, hogy decemberben ne vezessen be a kormány teljes zárlatot az országban. Bizonyosra mondta viszont, hogy januárban már nem lesz elkerülhető a jelenleginél szigorúbb korlátozások bevezetése. (MTI)

2020.12.05. 11:58

Bejelentést tett a magyar külügy a láthatáron lévő kínai vakcináról

Egy gyártó dokumentációt küld "termékéről" Budapestre, de két másikkal is kapcsolatban van a tárca.

2020.12.05. 11:19

Extrém koronavírus-kockázatok – életmentő figyelmeztetés sok betegnek

Nemcsak a koronavírus-fertőzés tünete lehet a légzési nehézség, a fulladás sokszor szívelégtelenséget jelez – figyelmeztet a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológusa.

2020.12.05. 10:53

Szerbia a katonáit is igen gyorsan be fogja oltani, ha lehet

Déli szomszédunk 2021 első felére teszi, hogy megkezdheti a tömeges, koronavírus elleni oltást.

2020.12.05. 10:50

Szombati adatok: 193 halálos áldozatot szedett egyetlen nap alatt itthon a koronavírus-járvány

Ennél magasabb adat még soha nem volt. A kórházban ápoltak közül 637-en vannak lélegeztetőgépen.

2020.12.05. 10:03

A látogatási tilalmat kikerülő megoldás épült egy magyar kórházban

Speciális látogatószobát alakítottak ki a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

2020.12.05. 09:53

Legyen résen, ha személyi kölcsönben gondolkodik

Érdemes válogatni a bankok ajánlatai között, ha valaki személyi hitelt vesz fel, mert januártól emelkedhetnek a törlesztőrészletek, a THM-plafon ugyanis csak december 31-ig van érvényben.

2020.12.05. 09:33

Sprint helyett inkább maratoni lehet a startoló brit oltási akció

Jövő hét elején nyolcvanezer adag vakcinával indítja el az angol egészségügy az első akcióját a koronavírus ellen. Orvosi rendelők vagy gyógyszertárak helyett azonban csak laboratóriumokban adhatják be az embereknek a szérumot, a szert ugyanis mínusz 71 fokon kell tartani.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×