eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Legyen résen, ha személyi kölcsönben gondolkodik

Érdemes válogatni a bankok ajánlatai között, ha valaki személyi hitelt vesz fel, mert januártól emelkedhetnek a törlesztőrészletek, a THM-plafon ugyanis csak december 31-ig van érvényben.

A koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett a személyi hitelezés Magyarországon 2020-ban – a kiskereskedelmi forgalom is visszafogottabb, év végéhez közeledve pedig elsősorban azoknak lehet megoldás a hitelből történő vásárlás, akik rendelkeznek biztos jövedelemmel – mondta az InfoRádiónak korábban a Money.hu kommunikációs vezetője.

Van ugyanakkor néhány olyan szempont, amelyet mérlegelni kell, ha valaki kölcsönt vesz fel – az egyik legfontosabb, hogy a teljes hiteldíjmutatóra vonatkozik, vagyis

a bankok ajánlatai a januártól esedékes törlesztőrészlet nagyságára eltérőek lehetnek.

Ugyanis csak december 31-ig létezik az úgynevezett THM-plafon a személyi kölcsönöknél, ami azt jelenti, hogy a kölcsönöknek a teljes díja nem lehet több, mint 5,75 százalék. Január 1-től viszont az említett díjak emelkedni fognak, így a havi törlesztőrészletek is – hívta föl a figyelmet Németh-Simkó Judit.

A Money.hu adatai szerint szeptember közepén például a másfél millió forintos, 5 éves futamidőre felvett személyi hitelek közül a legolcsóbbak havi törlesztőrészlete 30 ezer forint volt, vagyis összességben 1 millió 800 ezer forintba kerül ez a kölcsön. Vannak azonban ennél lényegesen drágább konstrukciók is – ezért

érdemes körültekintően választani.

A legdrágábbak esetében a havi törlesztőrészlet 37-38 ezer forintot is kitehet a jövőben, így természetesen a teljes visszafizetendő összegnél is változás, emelt különbség lesz: a másfél millió forintos hitel esetében az olcsóbb konstrukcióknál 1,8 milliót kell visszafizetni, míg a legdrágább konstrukciók esetében ez 2,2-2,3 milliót is jelenthet összességében.

A Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján azt írta, hogy 2020 októberében 25 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ami 13 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben, de valamivel több, mint augusztusi csaknem 24,5 milliárd forint. Tavaly októberben ugyanakkor ehhez képest csaknem 49 milliárdnyi személyi hitelt vett fel a lakosság,

éves szinten tehát több mint 48 százalékos a visszaesés.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×