INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

ingatlan

lakáshitel

kamattámogatott hitel

money.hu

A vírusválság sem törte meg a lakáshitelek felfutását

A vírusválság sem törte meg a lakáshitelek felfutását

Infostart

Pluszban maradt a lakáshitelpiac októberben is, 770 milliárd forint lakáskölcsönre szerződtek a bankok az év első tíz hónapjában, ami 1,4 százalékos bővülésnek felel meg éves szinten. Ez egyben azt is jelenti, hogy napi átlagban 2,5 milliárd forintot tett ki az új lakáshitelek összege. A legbiztonságosabb, több mint 10 évre rögzített törlesztőrészletű lakáshitelek októberben átlépték a 100 milliárd forintos határ.

Tartja magát a magyarországi lakáshitelpiac, a tízhavi adatok alapján a biztonságos, több mint tíz évre rögzített kölcsönök pedig látványos növekedést produkáltak – derül ki a money.hu hivatalos MNB-adatokat feldolgozó összeállításából.

Bár a járványhatás – részben a megtorpanó lakáspiac és a növekvő munkanélküliség – miatt a korábbi években megszokott lendületes bővüléshez képest visszafogottabb lett a lakáshitelpiac, de így is pluszban zárta az év első tíz hónapját. A szerződéses összeg 770 milliárd forintot tett ki, ami 1,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Napi átlagban 2,5 milliárd forint értéken “fogytak” a lakáshitelek ebben az esztendőben.

A támogatott és piaci lakáshiteleknél továbbra is felemás a helyzet. Az év első tíz hónapjában a támogatott konstrukciók összege 39 százalékkal 124 milliárd forintra nőtt. Ez a jelentős növekedés azzal magyarázható, hogy tavaly bővült a kedvezményes lakáshitelekre jogosultak köre: azóta a kétgyermekesek is kérhetik használt lakás vásárlására a kamattámogatott kölcsönt. Ezt a lehetőséget pedig sokan kihasználták. A támogatott lakáshitelek október havi 12 milliárd forintos összege viszont 16 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A piaci lakáshitelek tízhavi összege 3 százalékkal, 641 milliárd forintra csökkent. Az októberi 69 milliárdos összeg viszont több mint 3 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

Tudatosabbak a hitelfelvevők

Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs szakértője azt mondta: „A részletes adatokból jól látszik, hogy egyre tudatosabbak a hitelfelvevők, mivel egyre többen a biztonságos, legalább 1 évre fix kamatozású konstrukciókat választják. A legalább 10 évre fixált kamatozású, azaz törlesztőrészletű lakáshiteleknél a szerződéses összeg az év első tíz hónapjában meghaladta a 105 milliárd forintot, ami 33 százalékos emelkedésnek felel meg.”

“Lényeges, hogy aki a jövőben szeretne hitelt felvenni, az lehetőleg a futamidő végéig rögzített törlesztőrészletű lakáshitelt válasszon, mert ezeknél a kamatkörnyezet változása esetén is ugyanannyit kell havonta fizetni. Fontos viszont, hogy a biztonságos lakáshitelek kamata más lehet a különböző bankoknál. Érdemes a hiteligénylés előtt alaposan tanulmányozni a különböző hitelkonstrukciókat, és közülük a legkedvezőbbet választani Ezt legegyszerűbben internetes összehasonlító oldalakon tehetjük meg, vagy független hitelszakértők segítségével” – fogalmazott a szakember.

Elkerülhető a pocsékolás

Az adatokból látható, hogy továbbra is a használtlakás-vásárlásra adott hiteleké a főszerep, a teljes szerződéses összeg 71 százalékát adták ezek a konstrukciók. A fennmaradó 29 százalék – 223 milliárd forint – ment új lakásokra és felújításra, bővítésre.

A money.hu hitelkalkulátora szerint egy 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében a legolcsóbbaknál a havi kiadás 60 ezer forint alatt marad. Ezzel szemben a legdrágábbak törlesztőrészlete 70 ezer, de akár 90 ezer forint is lehet. Ebből adódik, hogy a legkedvezőbb és legdrágább lakáshitelek között havi szinten is szemmel látható az eltérés, a teljes visszafizetendő összegben pedig többmilliós is lehet a különbség.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018