eur:
393.78
usd:
368.96
bux:
65875.07
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

A PSZ további szigorításokat követel az oktatásban

A Pedagógusok Szakszervezete húsz pontban foglalta össze a szerdai napon további elvárásait a kormányzattal szemben a járvány idejére.

  1. Követelik, hogy a tesztelést minden oktatásban dolgozóra terjesszék ki.
  2. A krónikus beteg pedagógusokat, oktatókat azonnal mentesítsék a tantermi oktatás alól.
  3. A fenntartóval és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal történt egyeztetés után az oktatási intézmények vezetői dönthessenek vírusfertőzés esetén a kéthetes bezárásról, online oktatás elrendeléséről.
  4. Az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást, mert meglátásuk szerint a csoportbontás eredményeként csökken a fertőzés esélye. (Az osztály egyik fele az egyik héten 3 napot jár iskolába, majd kettőt otthon tanul, a követező héten cserélnek.)
  5. A gimnáziumokat egységesen kezeljék az online oktatásban: sokkal nagyobb munkaterhet jelent a 6. és 8. évfolyamos gimnáziumokban, ha a pedagógus tanteremben tanítja az alsóbb, digitálisan pedig a felsőbb évfolyamokat. Ezért javasolják, hogy a gimnáziumok ötödik évfolyamtól térjenek át a távoktatásra.
  6. Minden 14 év alatti gyermek szülei közül az egyik kapjon állam által biztosított 100 százalékos távolléti díjat abban az esetben, ha gyermeke karanténba kerül vagy megbetegszik koronavírus-fertőzésben.
  7. A gyeden, gyesen lévő, valamint otthoni munkát végző szülők gyermekei esetében függesszék fel a kötelező óvodáztatást. Az ideiglenes felfüggesztés ne járjon a normatíva csökkenésével az óvodákban, a járvány enyhüléséig.
  8. Az állam munkáltatóként tartsa be a Munka törvénykönyve és a munkavédelmi törvény előírásait a védőfelszerelések biztosításáról (maszk vagy műanyag álarc, illetve gumikesztyű) az oktatási intézményekben.
  9. Követelik, hogy megfelelő létszámú alkalmazottat biztosítsanak a fertőtlenítések elvégzésére az óvodákban, iskolákban az óraközi és egyéb szünetekben.
  10. A PSZ követeli, hogy a túlmunkákat hóvégi elszámolással azonnal fizessék ki, függesszék fel az eseti helyettesítésre vonatkozó jogszabály alkalmazását.
  11. Követelik, hogy a tantermi oktatást és óvodai csoportban nevelést végző pedagógusok, és a nyitva tartó kollégiumok nevelőtanárai, a gyermekvédelemben feladatot ellátó dolgozók részére veszélyességi pótlékot állapítsanak meg, bérük 20 százalékát.
  12. A 2020. év folyamán online oktatást végző pedagógusoknak, oktatóknak egyszeri 100 000 forintos támogatást fizessenek az otthonról végzett munka elősegítésére.
  13. A tanfelügyeletet és a pedagógusok minősítését online végezzék, és ne függesszék fel.
  14. A helyi tanterveket, a tanmeneteket vizsgálják felül a digitális oktatás idejére a továbbhaladáshoz szükséges kötelező minimum megállapítása érdekében.
  15. A 250 óra tanulói hiányzás szabályát függesszék fel.
  16. A 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben szereplő utazási kedvezményt terjesszék ki a szociális szférában és az oktatásban dolgozókra is.
  17. A kormány biztosítsa a tanodák további zavartalan működését.
  18. Úgy vélik, a közelgő középiskolai felvételik szabályait ideiglenes jelleggel, de azonnal át kell alakítani a járvány miatt, és nyilvánosságra kell hozni. Ne az utolsó pillanatban értesüljenek a szabályok változásáról a diákok, a szülők, a pedagógusok.
  19. A felnőttképzési tanfolyamok és az online oktatás összehangolásáról egyértelmű miniszteri intézkedést vár a PSZ.
  20. Végül követelik, hogy a felnőttképzések felfüggesztése ne jelentse a résztvevők juttatásainak esetleges megszűnését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×