eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Szankcionálhatóvá válik a kettős minőség a boltokban

Laborban hasonlítják össze egyes termékek itthon kapható változatát a külföldivel: eltérést csak jogszerű és objektív tényező indokolhat, de a vásárlót ez esetben is tájékoztatni kell.

Egy tavalyi uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy a kettős minőség szankcionálható legyen. Kettős minőség alatt azt érjük, amikor két uniós tagállamban ugyanolyanként árusítanak valamilyen terméket, ám ezek közül az egyik összetételében vagy jellemzőiben mégis más, mint a másik.

"Ezek az eltérések akkor megengedettek, ha jogszerűek vagy objektívek. Jellemzően az élelmiszereknél fordul elő ilyesmi, itthon például a népegészségügyi termékadó, a sótartalom vagy a szezonalitás miatt. Ekkor megengedettt a minőségi különbség, de ilyen esetben is tudniuk kell erről a fogyasztóknak, a vásárlás helyszínén tájékoztatást kell nyújtani erről" – mondta el az InfoRádiónak Keszthelyi Nikoletta kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Újdonság, hogy az eltérő fogyasztói ízlés nem lehet szempont, egy gyártó nem mondhatja azt, hogy egy tagállamban azért más minőségű a termék, mert az adott tagállam fogyasztói azt preferálják.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a háztartás-vegyipari és a tisztálkodás-kozmetikai termékek esetében laborvizsgálatokkal ellenőrzik az összetételt, a minőséget és a jellemzőket. Az összetétel vizsgálata a hatékonyság, azaz a minőség terén való eltérésekre jól rá tud mutatni tapasztalataik szerint.

A kettős minőség 2022. május 28-tól minősül majd tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak, a termékek vizsgálata azonban már most megkezdődik. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált vegyipari laboratóriumában már 360 termékminta vár összehasonlító vizsgálatokra. Az eredmények tükrében megkezdik a gyártókkal való egyeztetést, ha minőségbeli eltérést tapasztalnak: a 2022-es határidő elegendő időt ad a gyártók önkéntes intézkedéseire, ha jelenleg eltérnek az életbe lépő jogszabályban megköveteltektől.

Hazai vásárlású termékek mellett Németországból, Ausztriából és Olaszországból beszerzett áruk is vannak ezek között, melyeket hagyományos és online kereskedelmi úton vásároltak meg. Mosószert, öblítőt, fehérítőt, felülettisztítót, tusfürdőt, dezodort, folyékony szappant és pelenkát is vizsgálni fognak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×