eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-klímacsúcson a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. Áder János Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta a csúcs résztvevőinek figyelmébe felszólalásában. Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten 66 állam- és kormányfő - köztük Áder János köztársasági elnök - vesz részt.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Áder János internetes rádióműsort indít

A podcast adás neve az államfő profiljába illő Kék bolygó lesz.

Kék bolygó címmel rendszeresen jelentkező podcast műsort indít Áder János köztársasági elnök, az egyes epizódok hétfőtől kéthetente jelennek meg.

Az M1 televízión elhangzott: a köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. Arról is szó lesz, hogy milyen válaszokat adunk a klímaváltozásra, a körforgásos gazdaság megteremtésére, a vízválságra vagy a fenntartható életmód biztosítására.

Az első adásban Kína - mint a világ legnagyobb károsanyag kibocsátója - 2060-ra vállalt karbonsemlegessége lesz a téma.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping szeptember végén az ENSZ virtuális közgyűlésén jelentette be, hogy várhatóan már csak 2030-ig növekszik a szén-dioxid-termelésük, és 2060-ra elérik, hogy az ország egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot.

Az első adás

vendége Bartus Gábor környezetgazdász

lesz, aki szerint a kínai társadalom ott tart, hogy nem szenved hiányt semmiben, mindent előállít a maga számára. Azonban most kezdik észrevenni, hogy ennek az lett az ára, hogy súlyosan szennyezetté vált az ország levegője.

Bartus Gábor szerint a kínai városok többsége kifejezetten élhetetlen, és Kína már olyan ország, ahol nagyon sokan halnak meg a levegőszennyezésre visszavezethető megbetegedésben.

A köztársasági elnök ugyanakkor rámutat arra, hogy a kínai elnök bejelentése a karbonsemlegességről talán nem is akkora meglepetés, hiszen az ázsiai ország évek óta kiveszi a részét a fenntartható élet eszközeinek gyártásából.

Már ma is Kína gyártja a világon a napelemek 70 százalékát, a szélkerekek felét és az elektromos autók elterjedéséhez szükséges litium ionos akkumulátorok 77 százalékát, tehát egy technológiaváltás már a bejelentés előtt beindult - hívja fel a figyelmet a köztársasági elnök.

Áder János első podcastja a karbonsemlegességet kitűző Kínáról hétfőn 10 órától lesz elérhető az interneten.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×