eur:
393.95
usd:
369.49
bux:
65675.94
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rendezi a kormány az orvosi béremelés részletkérdéseit, közölte a miniszterelnök - a nap hírei

Visszautasította a magyar bírálatokat Vera Jourová uniós biztos. Összesen 28 sérültek meg a dunaföldvári ipari balesetben.

Az elmúlt években nem dőlt el, milyen egészségügyi rendszert akar Magyarország - jelentette ki reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: az orvosi kamara ebben a helyzetben közölte, hogy változtatni kell és a kormány elfogadta a béremelésről és a hálapénz tiltásáról szóló előterjesztést. Orbán Viktor megerősítette, hogy a részletkérdéseket még az év végéig rendezi a kormány. A koronavírus járványra utalva arról is beszélt, hogy a következő 3 hétben nincs szükség további korlátozásra. Úgy vélte: legkésőbb jövő év júliusáig lesz vakcina

Újabb 15 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon. Egy nap alatt 1.176 új fertőzöttet azonosítottak. Az aktív fertőzöttek száma 25.107-re nőtt. 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 35.222-en fertőződtek meg koronavírussal és 913-an haltak bele a vírus okozta szövődményekbe. 9.202-en meggyógyultak. Müller Cecília országos tisztifőorvos az InfoRádió kérdésére elmondta: rendszeresen ellenőrzi a hatóság a higiénés szabályok betartását az iskolákban, egészségügyi intézményekben.

Hetente fognak egyeztetni a járványkezelésről a V4 országok. A virtuális információcsere-központ keretében ezentúl a kül-, valamint az egészségügyi tárcák képviselői rendszeresen tájékoztatják majd egymást az egészségügyi rendszerek irányításáról, a határforgalomról, a légiközlekedésről, a védelmi intézkedésekről. A járvány terjedésének lassítása érdekében szombattól Lengyelországban kötelező lesz a szájmaszk köztéri viselése.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége is azt kéri a köztársasági elnöktől: ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. Az Áder Jánosnak írt levélben a szervezet úgy véli: alaptörvény-ellenes az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény. Korábban a Magyar Orvosok Szakszervezete és a Liga Szakszervezetek is az államfőhöz fordult.

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke visszautasította azokat a magyar bírálatokat, amelyek szerint a testület jogállamisági jelentésének Magyarországot érintő részét csak a magyar ellenzék információi alapján állították össze. Vera Jourová egy cseh lapban megjelent interjúban elmondta: a bizottság elsősorban a belügy és az igazságügyi minisztériumtól, valamint az Alkotmánybíróságtól kapott információkból és adatokból indult ki.

Nem támogatta az Országos Bírói Tanács Varga Zsolt András kúriai elnökké választását. Az indoklás szerint az 52 éves jogásznak nincs tárgyalótermi tapasztalata, továbbá megválasztását csak két, közelmúltban elfogadott törvénymódosítás teszi lehetővé. Csütörtökön a parlament igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége támogatta a jelöltet.

Összesen 28-an sérültek meg a Dunaföldváron történt ipari balesetben. A bioetanol gyár üzemi területéről nagy mennyiségű klórgáz került a légtérbe. A város polgármestere az InfoRádióban elmondta: a Pannonia Bio Zrt. területén egy 6 köbméteres hypotartályba utántöltéskor nem megfelelő anyagot, salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett. Horváth Zsolt hangsúlyozta: a lakosság nincs veszélyben.

Fordulóponthoz érkezett az új típusú koronavírus elleni védekezés Németországban, a következő hetekben dől el: sikerül-e továbbra is ellenőrzés alatt tartani a járványt. Erről Angela Merkel német kancellár beszélt. A politikus a 11 legnagyobb város vezetőjével folytatott megbeszélése után tartott kiemelte, hogy a nagyvárosok a járványügyi védekezés legfontosabb területei.

A jövő hónaptól megtéríti a brit kormány a koronavírus-járvány miatt bezárásra kötelezett cégek munka nélkül maradó, de el nem bocsátott alkalmazottai bérének kétharmadát. A hat hónapra szóló kötelezettségvállalás havi 2100 font munkabérig terjed. Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hétfőn ismerteti a járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket.

Szükségállapotot vezet be a spanyol kormány a madridi tartomány 9 városában a következő 15 napban, hogy megfékezze a koronavírus-fertőzés terjedését. A spanyol egészségügyi miniszter indoklása szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a madridi tartományi felsőbíróság nem hagyta jóvá a szabad mozgás korlátozásáról szóló, múlt héten kiadott rendeletet.

Megváltoztatta az azeri elnök a harctéren azt a status-quót, amely eddig a hegyi-karabahi konfliktus rendezésének alapját képezhette. Ilham Aliyev televíziós beszédében bejelentette: az azeri erők áttörték és megsemmisítették a demarkációs vonalat. A közlés nem sokkal azelőtt hangzott el, hogy Moszkvában megkezdődtek a fegyveres konfliktus leállítását célzó orosz-örmény-azeri külügyminiszteri tárgyalások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×