eur:
394.01
usd:
368.64
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: ha valaki beteg lesz, ne essen pánikba

November elsejéig meghosszabbodott a szigorított határőrizet, külföldi állampolgárok az eddig megszokott szabályok szerint haladhatnak csak át Magyarországon – derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos részletesen ismertette a fertőzésgyanú esetén követendő új eljárásrendet.

A koronavírus-járvány miatt november elsejéig meghosszabbította a kormány a szigorított határőrizetet – jelentette be Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Külföldi állampolgár tranzitforgalomban beléphet az országba, ha aláveti magét az orvosi vizsgálatnak, és hitelt érdemlően igazolja az utazása célországát, és hogy oda biztosított-e a belépése.

A tranzitfolyosóról nem szabad letérni, a kijelölt pihenőhelyeken és benzinkutakon szabad csak megállni, és 24 órán belül el kell hagyni az országot. Az elmúlt 24 órában 46 esetben jártak el a rendőrök a tranzitszabályok megsértése miatt, ebből 44 alkalommal bírságoltak, egyszer figyelmeztettek, egyszer pedig szabálysértési feljelentést tettek – tájékoztatott az alezredes.

Az idős állampolgárokat köszöntötte Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősek világnapján. Részt vett az Idősek Tanácsának ülésén, a tájékoztatója után több ajánlást és javaslatot is kapott.

Hosszabb és terhes időszakra kell készülnünk, amelyet az influenzaszezon is nehezít majd

– mondta a tisztifőorvos, aki beszámolt az iskolai és óvodai testhőmérséklet-mérés bevezetéséről. A 37,8 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén szűrik ki a diákokat és az ott dolgozókat. Ez egy olyan jel, amely feltételezhet akár koronavírus-fertőződést is. helyben kellett kidolgozni olyan megoldásokat, amelyek megakadályozzák a torlódásokat.

848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410 – ismertette a napi adatokat Müller Cecília.

Újfent felhívta a figyelmet, hogy vigyázni kell a magas kockázatú embertársakra. A halálos áldozatok száma is erre figyelmeztet.

A PCR-tesztelés elrendelését nem korlátozzák,

a háziorvosok a gyanús esetekhez mindig kirendelhetik a mintavételi egységeket. Jól szabályozott eljárásrendben zajlik a betegek azonosítása. Aki betegnek érzi magát, belázasodik, ne essen pánikba. Telefonon hívja fel a háziorvost, de előtte mérje meg a testhőmérsékletét, mondja el a tüneteit, ha felmerül a koronavírus-fertőződés gyanúja, akkor az orvosa megrendeli a PCR-tesztet. Utána a fertőzésgyanús személlyel felveszi a kapcsolatot az OMSZ mintavételi csoportja, majd a mintavétel előtt 2-3 órával nem szabad ennie és innia.

Ha pozitív lesz az eredmény, akkor se essen a beteg pánikba, ha enyhék a tünetei, akkor az otthonában tartózkodhat, hatósági házi karanténra lesz kötelezett. Megkapja erről a határozatot, amelyben szerepel a kezdő időpont és a végpont is. Ha az enyhe tünetei is elmúlnak, akkor a tünetek megjelenése után tíz nappal szabadul, ehhez nem kell újabb tesztvizsgálat. Ekkor elhagyhatja az otthonát, de értesítenie kell a járványügyi hatóságot és a háziorvosát is.

Ha viszont előjönnek ismét a tünetei az otthonában, akkor ismét értesíteni kell a háziorvost, mert a krónikus betegek állapota gyorsan romolhat.

Kérdések

A tanároknál is ugyanaz a határérték a lázmérésnél?

Igen, a felnőttek esetében is 37,8 fok érvényes.

Hány idősotthon érintett most?

Huszonöt szociális intézményben van jelen a fertőzés. Két olyan van, amely az első hullámban is érintett volt. Jellemzően egy-öt fertőzött van intézményenként. Négy olyan intézmény van, ahol az ápoltak száma húsz feletti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×