eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Szabadság híd 2019. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Októbertől gyűjti az ötleteket a részvételi költségvetéshez a főváros

Több projekttel összesen egymilliárd forint sorsáról dönthetnek a városlakók, az interneten lehet beküldeni az ötleteket. A karbantartási ötlet nem érvényes, fejlesztés, minőségi változás szükséges.

Októberben indul a főváros egymilliárd forintos keretösszegű részvételi költségvetésének ötletgyűjtő fázisa, a legjobb ötletek közül szavazással választanak majd, és ezeket a főváros cégei valósítják meg - mondta el Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes egy pénteki sajtóbeszélgetésen.

A részvételi költségvetést három csoportra osztották: az egyikre félmilliárd forintot biztosítanak, és az ebben szereplő projekteknek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet érinteniük kell. Ebben a csoportban két projektet szándékoznak kiválasztani, ezekre maximum 250-250 millió forintot különítenek el.

A másik két csoportba, amelyek keretösszege 250-250 millió forint, szociális, illetve zöld projektek kerülnek. Az egyes projektekre legfeljebb 50 millió forint nyerhető el.

A főpolgármester-helyettes azt mondta: az október elsejével induló ötletgyűjtő fázisban arra kérik a városlakókat, hogy fontosnak tartott ötleteiket vessék majd fel az otlet.budapest.hu oldalon. Az érdeklődőktől nem szakértői szinten kidolgozott ötleteket várnak - hangsúlyozta.

Kerpel-Fronius Gábor közölte, az ötletgazdák nem nyernek pénzt, hanem a kiválasztott projekteket finanszírozzák a részvételi költségvetésből. A részvételi költségvetés ugyanis abban próbál segítséget kérni a társadalomtól, hogy

azonosítani lehessen, melyek azok a fejlesztési területek, amelyekre a hivatal eddig esetleg nem gondolt.

Kerpel-Fronius Gábor úgy fogalmazott: a részvételi költségvetés a főváros egyik legfontosabb programja, nagyon lényeges, hogy megmutassák, "milyen másfajta városvezetést" tartanak kívánatosnak.

Le Marietta városházi főtanácsadó a részletekről szólva elmondta: az ötleteket december 31-ig várják, majd elemzik azokat és kiválasztják a szavazatokért indulókat. A szavazás a legjobb ötletekre várhatóan jövő márciusban lesz, a nyertes projekteket jövő év májusától kezdődően a tervek szerint 2023. decemberéig meg is valósítják.

Kérdésekre válaszolva közölte, nem karbantartási célú ötletekkel lehet pályázni, hanem minőségi változást, illetve fejlesztést eredményezőkkel. További felétel, hogy az ötleteket nagyjából egy éven belül megvalósíthatók legyenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×