eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Budapest, 2019. október 6. A Budapesti Operettszínház bejárata a VI. kerület, Nagymező utca 17-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Folytatódik az „alázós” ügy az Operettszínházban

A sértettek borzasztó állapotban vannak, mindegyiknek máig hullámzó az egészségi állapota – értesült a Blikk. A bulvárlap szerint már tíz sértett jelentkezett a teátrum „alázós” botránya kapcsán.

Az ügy több mint két hónapja pattant ki, miután az Indexnek két egykori alkalmazott nyilatkozott a színházban tapasztalt bánásmód miatt. Ezt követően a főigazgató, Kiss-B. Attila a Hír TV-ben elismerte, februárban azért távozott Kriza Zsigmond ügyvezető, mert „rávetült a gyanú árnyéka”. A Budapesti Operettszínház felügyeleti szerve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) június elején belső vizsgálatot kért, amely néhány hete azt állapította meg, hogy a főigazgató helyesen kezelte és lezártnak tekintette az ügyet.

A hírre a panaszosok csoportba szerveződtek, majd képviselőjük nyílt levélben közölte: „2019 második felében

7 hónap alatt 32 munkavállaló hagyta ott a Budapesti Operettszínházat.

Valamennyien adminisztratív munkatársként dolgoztak ott, és valamennyien az ügyvezető igazgató, Kriza Zsigmond irányítása alá tartoztak. Szinte valamennyien az ő vezetési stílusa,

lekezelő hangneme és sokszor zaklató, elviselhetetlen személyisége miatt távoztak”

olvasható a Bikk.hu-n.

Hozzáteszik, a sértettek, miután állításuk szerint őket senki sem hívta vizsgálatra, a „Biztonságos terek” és a „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene!” jogvédő alapítványhoz fordultak. A bulvárlap informátora szerint a tíz érintett közül nem mindeki szexuális jellegű megjegyzés miatt keresett jogvédelmet, hanem a megalázó stílus miatt.

Az utóbbi jogvédő alapítvány vezetője szerint, ha az Emmi záros határidőn belül elrendeli a független vizsgálatot, akkor a színháznak csak polgári kártérítési perekre kell számítania. Mérő Vera súlyos esetekről számolt be: „A sértettek borzasztó állapotban vannak, mindegyiknek máig hullámzó az egészségi állapota. […] Engem is meglepett, milyen komoly traumákon mentek keresztül” – fogalmazott.

Hozzátette: „többen sértőnek éreztek, amikor egy külső műhelymunka után látványosan nyalogatta a szája szélét (Kriza – szerk.megj.), amikor kolléganőit fürdőruhában látta, de arról is érkezett panasz, hogy az előadás közbeni gyors átöltözéseknél

a takarásból kukkolta a félmeztelen táncosnőket.

Sokan vették zokon a testi adottságokra és öltözködésre rájátszó megjegyzéseit, de egy kolléganőjétől azt is megkérdezte, volt-e már leszbikus kapcsolata” – mondta az alapítvány vezetője.

A Blikk által megkérdezett jogi szakértő szerint fejenként milliós kártérítésekre nem, de súlyos százezrekre számíthatnak az ügy azon érintettjei, akik a Budapesti Operettszínház ellen polgári pert indítanának.

A botrány kapcsán a Budapesti Operettszínház az alábbi közlemény juttatta el a Blikk számára:

„A Budapesti Operettszínház vezetése számára fontos, hogy minden társulati tag, az összes dolgozó és a színházzal szerződéses kapcsolatban álló művészek a legjobb körülmények között dolgozhassanak, személyiségi jogaikat és emberi méltóságukat maradéktalanul tiszteletben tartsák és amennyiben vélt vagy valós sérelmet tapasztalna bárki is, akkor annak kivizsgálására a lehető leghamarabb és a lehető legalaposabban sor kerüljön. A helyzet azonban az, hogy

a Budapesti Operettszínháznak nincsen hivatalosan tudomása egyetlen panaszról sem.

Kétségtelen, hogy a Biztonságos Terek Alapítvány 2020. augusztus 4-én levélben kereste meg a Budapesti Operettszínházat, amelyben minden konkrétumot nélkülözve felvilágosítást kért egyes, meg nem nevezett munkavállalókat ért állítólagos atrocitásokkal kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a színház vezetése számára egyetlen eset sem ismeretes, további információkat, illetve az alapítvány fellépésének jogi igazolását kértük, hogy előre tudjunk lépni. Sajnos mindezekre a mai napig nem érkezett válasz. A Budapesti Operettszínház elemi érdeke, hogy minden felmerülő ügyet mielőbb kivizsgáljanak, egyelőre azonban nincsenek ügyek.”

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×