INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

koronavírus

kézfertőtlenítő

veszély

autó

Kézfertőtlenítő folyadékot használ egy ember a hollandiai Heilooban 2020. március 4-én. A hatóságok világszerte felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését elsősorban rendszeres szappanos kézmosással, könyökhajlatba tüsszentéssel és a használt papírzsebkendő azonnali eldobásával lehet megelőzni.

Komoly veszélyre figyelmeztetik a magyar autósokat - a kézfertőtlenítők tűzveszélyesek!

Infostart / MTI

ITM: veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők.

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára vasárnap.

Schanda Tamás a Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy

ha a kézfertőtlenítő-folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz.

Ezért arra kérte a lakosságot, hogy semmiképpen se hagyják az alkohol tartalmú kézfertőtlenítőket az autóban a nyári melegben. Miután leparkoltak, vigyék magukkal a folyadékot, vagy használjanak fertőtlenítő kendőt az autóban - tanácsolta.

Az ITM az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az alkohol, a kézfertőtlenítők hatóanyaga gyúlékony folyadék, már 20 Celsius-fok környékén elkezd párologni, és a folyamat a hőmérséklet emelkedésével felerősödik.

A gépkocsi zárt légtérében feldúsulhat az alkoholgőz és elég egyetlen, úgynevezett statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon.

Azt írták: elég, ha valaki beszáll az autóba és a ruhája az üléshuzathoz dörzsölődik, az autóban hagyott kézfertőtlenítőből kiszabadult és a magas hőmérséklet miatt feldúsult alkoholgőz lángra kaphat, de az autó rejtett elektromos zárlata is beindíthatja a gyulladást.

Fontosnak nevezték, hogy mindenki figyeljen a gyártó által a flakonon elhelyezett veszélyjelre és pontosan tartsa be a tárolásra vonatkozó szabályokat. A fokozottan tűzveszélyes, magas alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szereket jól szellőző helyen kell tárolni, 0-35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, tehát nem szabad nyáron a zárt gépjárműben hagyni, ahol nem szellőzik a belső tér és a hőmérséklet akár 50 Celsius-fokig is emelkedhet - fogalmaztak.

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018