eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Szimpla romkocsma Budapest bulinegyedként ismert részén a Kazinczy utcában 2017. augusztus 29-én. A környéken lakók a hajnal négy óráig nyitva tartó vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk a szórakozóhelyeket. Lapértesülés szerint Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere hamarosan a VII. kerületi képviselő-testület rendkívüli ülése elé terjeszt egy átfogó rendeletmódosítási és intézkedési tervezetet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A járvány miatt földre került bulinegyed kapott még egy rúgást

Csütörtökön elfogadta minden idők legszigorúbb csendrendeletét a hetedik kerület közgyűlése a bulinegyedben. Ennek értelmében, egy meghatározott területen kívül eső üzletek és vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között.

A bulinegyedben régóta folynak már az egyeztetések a szórakozóhelyek, valamint a lakosság között. Legutóbb márciusban lehetett arról hallani, hogy a kerületi munkacsoport dolgozik egy kritériumrendszeren, és csak azok a vendéglátóhelyek lehetnek majd nyitva éjfél után is, amelyek ennek megfelelnek, emlékeztet a Portfolio.hu.

A csütörtöki napon azonban, amikor már újraéledezni látszanak a vendéglátóhelyek, a VII. kerületi önkormányzat elfogadott egy meglehetősen szigorú korlátozást, amit még a járványhelyzett előtt dolgoztak ki. Ennek értelmében az önkormányzat területén található üzletek, bizonyos kivételektől eltekintve,

24 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A rendelet egyaránt a vendéglátóhelyként, és a boltként működő üzletekre is vonatkozik – idézi a gazdasági portál.

A kivételek:

  • ha nincs vendéglátói tevékenység, akkor a boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt.
  • a vendéglátóhelyeknél pedig Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis jelen esetben kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól.

Az adott területen belüli vendéglátóhelyeknek a kérelem benyújtásához a következő kritériumokat kell teljesíteniük: nem engedhetik a vendégeknek, hogy kivigyenek az utcára szeszesitalt, biztosítani kell a nem vendégek számára is ingyenesen a mellékhelyiség használatát, nem végezhetnek göngyölegmozgató tevékenységet 22 és reggel 6 óra között, mérniük kell a zajszintet egy erre meghatározott eszközzel, takarítaniuk kell az utcát, nem adhatnak műanyagpohárban italt.

Mi értelme van?

A Portfolio értesülései szerint a bejelentett intézkedések nagyon megosztóak és komoly vitákat szült a háttérben. Az egyeztetések kezdetén a Night Mayor BUD nevű egyesület (akik a bulinegyedben a lévő helyzetet akarták konszolidálni) még a támogatását is kifejezte, mondván, először született Budapesten olyan döntés, amelyben nem minden szolgáltatót egy kalap alá véve szabályozzák az éjszakai nyitva tartást.

Németh G. Dániel, a Night Mayor BUD egyesület szóvivője a nemtetszésének hangot adva a következőket írta közösségi oldalán: „Lakosság nyomására a hetedik kerület közgyűlése elfogadta minden idők legszigorúbb CSENDRENDELETét a bulinegyedben. Mi értelme van egy március előtti, konszenzusosnak mondott tömegturizmusra tervezett ilyennek, csak a jóisten tudja. De talán még ő se” –

A lap végül megjegyzi, a korlátozások ütemezése abból a szempontból biztosan meglepő, hogy ebben az időszakban

befagyott a vendéglátóhelyek forgalma, és éppen most kezdenek újra kinyitni,

másrészt, most még egy darabig vélhetően a budapesti turizmus sem fog úgy prosperálni mint eddig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×