eur:
394.28
usd:
371.27
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Péter simogatja újszülött kislánya Zora fejét egy budapesti lakásban 2014. február 20-án reggel. Éva és Péter első gyermeke, egy most hároméves kisfiú, kórházban született. Az otthonszülés szabályozásáról szóló 2011 májusától hatályos jogszabály adta lehetőséggel élve úgy döntöttek, második gyermeküket saját otthonukban szeretnék világra hozni.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

1522-vel több gyerek született, mint tavaly ilyenkor, így is fogy a népesség

A Központi Statisztikai Hivatal friss népesedési számokkal jelentkezett csütörtökön.

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első négy hónapjában, miután 5,5 százalékkal több gyerek született és 6,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az év első négy hónapjában 29 280 gyerek született, 1522-vel több, mint tavaly ilyenkor. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám ennél kisebb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül január-februárban 8,8, március-áprilisban pedig 2,1 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

2020. január-áprilisban

45 015-en haltak meg, 3055-tel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.

A jelentős csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. Januárban 15, februárban 9,8 százalékkal kevesebben, míg március-áprilisban 1,4 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelték, a halálozások számának jelentős csökkenése, és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 23 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt:

16 190 pár házasodott össze, másfélszer annyi, mint tavaly ilyenkor.

Januárban 97, februárban 140, márciusban 77, áprilisban pedig 8,8 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A kisebb mértékű áprilisi növekedés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak.

Ezer lakosra 9,1 élve születés és 13,9 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 1 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1,5 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első négy hónapjában ezer élveszületésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5 ezrelékes értéke 2 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×