eur:
393.18
usd:
367.57
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos juttatásáról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. június 5-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kásler Miklós: nagyon széles körben jár a jutalom az egészségügyi dolgozóknak

Például azok is megkapják július elsején a bruttó 500 ezer forintos jutalmat, akik a koronavírus-járvány időszakában nem dolgoztak a közegészségügyben, de állományban voltak. Az emberi erőforrások minisztere néhány kórház átalakításáról is szót ejtett.

Az erkölcsi megbecsülés mellett materializálni is kellett azt a munkát, amelyet az egészségügyben dolgozók végeztek a koronavírus-járvány időszakban – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós jelképesnek nevezte a július elsején folyósítandó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos jutalmat.

Orvosi hallgatók, honvédek, otthoni szakápolók is kapnak

Valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgálat, tehát a kórházak és a szakrendelők, a művesekezelést végző szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói; szakmák szerint az összes orvos, ápoló, asszisztens, takarító, műszaki- és adminisztratív területen dolgozó, valamint a főigazgatók és a gazdasági igazgatók jogosultak az említett juttatásra – fogalmazott az Emmi vezetője. Ugyancsak jogosultak rá az alapellátásban dolgozó háziorvosok, fogorvosok, asszisztensek, ápolónők és védőnők, a főállású iskolaorvosok, az otthoni hospice-szolgálatot támogató egészségügyi dolgozók és az otthoni szakápolási szolgálatok dolgozói. Ahogyan a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, a járáshivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, és az egészségügyi tevékenység közreműködői, például a CT- és MR-vizsgálatokat szolgáltatók – jegyezte meg a miniszter. Szintén részesülnek a jutalomban az orvosi és egészségtudományi képzést folytató egyetemek vészhelyzet alatti betegellátásában közreműködő orvostanhallgatói és a Magyar Honvédség közfeladatot ellátó, védelemegészségügyi feladatot ellátó és védelem-egészségügyben dolgozó személyei.

Kásler Miklós tekintettel arra, hogy létezik többszörös jogviszony, megjegyezte: mintenki csak egyszeri juttatásra jogosult.

A részmunkaidőben dolgozókat a teljes illetmény, tehát az 500 ezer forint megilleti, ahogyan azokat is, akik szabadságon voltak, fizetés nélküli vagy betegszabadságon voltak, esetleg az állásidő miatt nem dolgoztak, valamint gyeden vagy gyesen voltak. Ezen túlmenően, rendkívüli juttatásra jogosult az a dolgozó, illetve hozzátartozója, akit a jelzett időszakban elveszítettünk – emelte ki az emberi erőforrások minisztere.

Új egységek jönnek létre egyes kórházakban

Kásler Miklós bejelentette, hogy a járvánnyal összefüggő struktúrákat építenek ki a nagy országos egészségügyi intézetekben: „A légzőszervi megbetegedések esetében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a centruma ennek az orvosi tevékenységnek, járványügyi esetekben pedig az Országos Infektológiai Intézet (Dél-pesti Centrumkórház) – ismertette. – Nyilvánvalóan kellenek ezen felül regionális központok, és kellenek a hálózat egyes elemei, lefedve neccszerűen az egész országot.”

A miniszter a Trianon utáni nemzeti összegfogáshoz hasonlította az elmúlt időszakban tapasztalt egységet a járvánnyal összefüggésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×