INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

egészségügy

jutalom

koronavírus

kásler miklós

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos juttatásáról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. június 5-én.

Kásler Miklós: nagyon széles körben jár a jutalom az egészségügyi dolgozóknak

Újabb cikkünk a témában:

Például azok is megkapják július elsején a bruttó 500 ezer forintos jutalmat, akik a koronavírus-járvány időszakában nem dolgoztak a közegészségügyben, de állományban voltak. Az emberi erőforrások minisztere néhány kórház átalakításáról is szót ejtett.

Az erkölcsi megbecsülés mellett materializálni is kellett azt a munkát, amelyet az egészségügyben dolgozók végeztek a koronavírus-járvány időszakban – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós jelképesnek nevezte a július elsején folyósítandó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos jutalmat.

Orvosi hallgatók, honvédek, otthoni szakápolók is kapnak

Valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgálat, tehát a kórházak és a szakrendelők, a művesekezelést végző szolgáltatók, az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói; szakmák szerint az összes orvos, ápoló, asszisztens, takarító, műszaki- és adminisztratív területen dolgozó, valamint a főigazgatók és a gazdasági igazgatók jogosultak az említett juttatásra – fogalmazott az Emmi vezetője. Ugyancsak jogosultak rá az alapellátásban dolgozó háziorvosok, fogorvosok, asszisztensek, ápolónők és védőnők, a főállású iskolaorvosok, az otthoni hospice-szolgálatot támogató egészségügyi dolgozók és az otthoni szakápolási szolgálatok dolgozói. Ahogyan a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, a járáshivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, és az egészségügyi tevékenység közreműködői, például a CT- és MR-vizsgálatokat szolgáltatók – jegyezte meg a miniszter. Szintén részesülnek a jutalomban az orvosi és egészségtudományi képzést folytató egyetemek vészhelyzet alatti betegellátásában közreműködő orvostanhallgatói és a Magyar Honvédség közfeladatot ellátó, védelemegészségügyi feladatot ellátó és védelem-egészségügyben dolgozó személyei.

Kásler Miklós tekintettel arra, hogy létezik többszörös jogviszony, megjegyezte: mintenki csak egyszeri juttatásra jogosult.

A részmunkaidőben dolgozókat a teljes illetmény, tehát az 500 ezer forint megilleti, ahogyan azokat is, akik szabadságon voltak, fizetés nélküli vagy betegszabadságon voltak, esetleg az állásidő miatt nem dolgoztak, valamint gyeden vagy gyesen voltak. Ezen túlmenően, rendkívüli juttatásra jogosult az a dolgozó, illetve hozzátartozója, akit a jelzett időszakban elveszítettünk – emelte ki az emberi erőforrások minisztere.

Új egységek jönnek létre egyes kórházakban

Kásler Miklós bejelentette, hogy a járvánnyal összefüggő struktúrákat építenek ki a nagy országos egészségügyi intézetekben: „A légzőszervi megbetegedések esetében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a centruma ennek az orvosi tevékenységnek, járványügyi esetekben pedig az Országos Infektológiai Intézet (Dél-pesti Centrumkórház) – ismertette. – Nyilvánvalóan kellenek ezen felül regionális központok, és kellenek a hálózat egyes elemei, lefedve neccszerűen az egész országot.”

A miniszter a Trianon utáni nemzeti összegfogáshoz hasonlította az elmúlt időszakban tapasztalt egységet a járvánnyal összefüggésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós sajtótájékoztatója
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018