INFORÁDIÓ
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina

orbán viktor

parlament

azonnali kérdés

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. Balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

Orbán Viktor: július 1-jével kifizetjük az 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak

Infostart

Azonnali kérdésekre válaszolt a miniszterelnök az Országgyűlésben. Szóba került az egészségügy átalakítása, a járvány elleni védekezés sikeressége, a cégeknek és munkavállalóknak szánt támogatások kifizetésének időzítése, de a rokkantnyugdíjasok helyzetének rendezése is.

Orbán Viktor miniszterelnök elsőként Jakab Péter kérdéseire reagált, és elmondta, hogy a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően, eddig több mint egymillió fő részesült a kormány különféle, munkahelyet támogató intézkedéseiből. A jobbikos képviselő arról beszélt, hogy a kormány által hangoztatott közmunkaprogram nem sikeres megoldás a munkájukat elveszített emberek számára, nem hatékony és túl kevés juttatást jelent. Azt javasolta, hogy a kormány segítse a kkv-kat, emelje az álláskeresési támogatás idejét és összegét, a veszélyeztetett helyzetű munkavállalók bérének 80 százalékát vállalja át.

Válaszában a miniszterelnök ismertette a legfrissebb munkahelyvédelmi számokat. Eddig

 • 1 062 684 fő részesült a kormányzati támogatási formákban, pénzbeli támogatásban, felvette az új diákhitelt, munkahelymegőrző támogatásban vagy támogatott képzésben érintett
 • ezek együtt 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak a gazdaságban
 • a munkahelyvédelmi bértámogatást 7566 vállalat vette igénybe, ez 119 914 munkavállalónak fizetett többletbért jelent
 • akutatás-fejlesztési bértámogatást 574 vállalat igényelte, 10 039 munkavállalót érintett
 • a versenyképesség-növelő támogatási programra eddig 127 milliárd forintnyi igénylés érkezett be, eddig 100 milliárdot bocsátottak rendelkezésre
 • 61 886 fő jelentkezett az ingyenes informatikai képzésre
 • az új diákhitel-konstrukciót 10 251 hallgató igényelte.

Végezetül hozzátette: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is fog hozni a kormány.

Jakab Péter viszonválaszában felhívta a figyelmet, hogy félmillió embernek nincs állása. Az EU-nak benyújtott konvergenciaprogram szerint idén 5,6, jövőre 4,3 százalékos munkanélküliséggel számolnak - értelmezése szerint a kormány Brüsszelnek elismerte, hogy több százezer embernek még jövőre sem lesz állása. Közben külföldön milliárdokat költ gazdaságfejlesztésre a kormány, Mongóliában is például – mondta a jobbikos képviselő.

Orbán Viktor közölte: az elhangzott ténybeli tévedéseket nem igazítja ki, de azt látja, hogy a Jobbik frakcióvezetője minősíteni igyekszik a kormány munkáját. Azt válaszolta, hogy Magyarország megfeszítette erejét, hogy megvédje sok tízezer ember életét, és ez minősíti a kormány munkáját: "nemzetközi összehasonlításban is hatékonyan védekeztünk". A Jobbik viszont "nem segített, hanem támadta a kormány munkáját". Hozzátette: a Jobbik zsugorodik, ezt mutatja, hogy "a régi idők daliás menetelését felváltotta a jobbikos törpejárásuk".

Egészségügyi dolgozók támogatása

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő arról beszélt kérdésében, hogy a járvány kitörése után hosszú ideig nem hozott intézkedést a kormány, alig fizettek támogatást, alig adtak segítséget. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 330 700 munkanélküli van április végén, ez 7,1 százalékos munkanélküliséget jelent. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Szent János Kórház ápolónői áprilisban kevesebb pénzt kaptak, a katonáknál egy rendelettel elvették a plusz juttatások döntő részét, akár százezer forinttal is kevesebbet vittek haza a határon dolgozó katonák. Mit üzen ezeknek az embereknek Orbán Viktor?

A miniszterelnök közölte,

július 1-jével kifizetik az 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak.

"Aki elveszíti a munkahelyét, forduljon hozzánk" - üzente. Felhívta még a figyelmet arra, hogy a brit, olasz, spanyol, belga, holland, svéd, román és osztrák elhunytszámokhoz képest Magyarországon 491 áldozata volt a járványnak.

Harangozó Tamás viszonválaszában rámutatott: Szlovákiában viszont csak 28-an haltak meg, de szándékosan nem a számokról akart beszélni, hanem arról, hogy "a kormány miért ült 2 hónapig a pénzen". Ha előbb lépett volna, most nem közmunkát kellene adnia, hanem megmentette volna a munkahelyeket.

Az elmúlt 2 hétben fizették ki a pénzeket, előtte mindenki magára volt hagyva, és a frontvonalban dolgozók kevesebbet vittek haza a járványhelyzetben

- mondta.

Orbán Viktor közölte, minden intézkedést időben meghoztak, és rámutatott: Magyarországon három hónapig álláskeresési támogatást kap mindenki, aki elvesztette az állását, és utána kell beavatkoznia a kormánynak, ez meg fog történni. Ezután felsorolta, hogy az első beteg regisztrálása után Magyarország más nyugati országokhoz képest mennyivel előbb hozott meg bizonyos korlátozó intézkedéseket. Úgy összegzett: az ország jól tette a dolgát, ahogy a kormány is.

Járványvédelmi készültséget javasolnak

Szabó Tímea és Tordai Bence (Párbeszéd) kérdését Szabó Tímea tette fel: marad-e Kásler Miklós az Emmi élén? A kérdést azzal indokolta, hogy az orvosok tiltakozása ellenére 32 ezer ágyat kellett kiüríteni, értékelése szerint fölöslegesen, és ki ellenállt ennek, azt kirúgták. Az intézményekből több ezer súlyos beteget küldtek haza, sokan életüket vesztették. Védőfelszerelés nélkül dolgoztatott egészségügyisekről beszélt, és arról, hogy kevesebb pénzt kaptak az egészségügyisek a járvány alatt, a Szent János Kórházban például dupla műszak után százezer forintot vittek haza. Arra is rákérdezett, hogy miért Pintér Sándor világítja át az egészségügyet.

"Kásler Miklós válaszol arra, meddig marad" – közölte Orbán Viktor, majd válaszának további részében kifejtette:

 • az operatív törzs működését folytatni kell, senki sem tudja ugyanis biztosan, hogy lesz-e második hulláma a járványnak
 • a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot benyújtják hamarosan, talán már holnap1
 • azt javasolják, hogy egy járványvédelmi készültséget tartsanak fenn az egészségügyben
 • azért világítanak át mindent, hogy ne kerüljenek többé abba a helyzetbe, hogy rövid idő alatt kell mélyre ható változtatásokat végrehajtani, súlyos döntéseket hozni. Ezért az egészségügyet alkalmassá akarják tenni arra, hogy egy világjárvány idején is természetes üzemmódban tudjon reagálni. Ezt készíti elő az operatív törzs

Orbán Viktor viszonválaszában a párbeszédes politikus elégedetlen reakciójára válaszul azt mondta, ha nem Kásler Miklós lett volna a miniszter, akkor "talán hallgatunk önökre, akik azt mondták, ez egy relatíve ártalmatlan, olcsó járvány. Pártalapítványuk kezelője nyilvánosan kiírta, a járványkezelés nem nemzeti ügy. Ha így lett volna, sokkal többen haltak volna meg" - mondta. Megismételte: Kásler Miklós ösztönei vezettek oda, hogy bár minden nemzetközi szervezet azt mondta, nem lesz súlyos a járvány, Európában talán elsőként ő hívta össze azt a testületet, amely döntött az operatív törzs felállításáról.

Környezetvédelem, egyszer használatos műanyagok

Az LMP-s Schmuck Erzsébet azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy miért nem támogatja a kormány az EU zöld újjáépítési programját, amely környezet-, természet- és klímabarát, valamint sok tízezer munkahelyet lehetne teremteni e program mentén, például kis teljesítményű naperőművek üzemeltetése, lakóépületek energetikai korszerűsítése és az élelmiszer-önellátás megerősítésének révén. "Önök mégis elzárkóznak, holott klímavédelmi akciótervet hirdettek az év elején" – vetette fel a politikus. Ha Magyarország nem áll a program mellé, uniós forrástól is el fogunk esni - mondta még. Továbbá rákérdezett arra is, hogy az egyszer használatos műanyagok betiltását miért vonták vissza, illetve miért nem adnak nagyobb támogatást a munkájukat elveszítőknek.

Orbán Viktor közölte: a meghirdetett magyar klímavédelmi akciótervet – az atomenergia beleépítésével – végre fogják hajtani. Úgy vélte, Palkovics László sok zöld és munkahelyteremtő programot nyújt be és azokat meg is szavazzák.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvényjavaslatot azért vonták vissza, mert hiába folytattak iparági egyeztetést, az emiatt bezáró kkv-knak értelmes vállalkozási lehetőséget nem tudtak volna ajánlani a piacon, több száz embert el kellett volna bocsátani. Időt kért a tárgyaláshoz arról, hogy mikor és hogyan lehet kivezetni ezeket a termékeket.

"Igaza van abban, hogy nem kellett volna benyújtani ezt a javaslatot, mert amit nem járványos időben kibír az ipar, azt járványos időben nem bírja ki"

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: hosszú törvényalkotási folyamatok zajlanak, de ezzel együtt tudniuk kellett volna, hogy ezt a javaslatot így nem lehet most benyújtani.

Végezetül a kormány munkahelyvédelmi intézkedéseire mutatott rá ismét a miniszterelnök, amire viszonválaszában Schmuck Erzsébet közölte: a közmunkaprogram nem megoldás, hatvanvalahány-ezer nettóból nem lehet megélni, gyereket iskoláztatni, rezsit fizetni. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban közölte: közmunkán 2010-ben 230 ezer ember volt, a lehetőséggel a kormányfő szerint sokakat visszavezettek a munkaerőpiacra, ezt mutatja, hogy most mára csak 85 ezren vannak közmunkán.

A DK-s Varju László ugyancsak Orbán Viktort kérdezte arról, hogy mikor fogja a kormány kivenni a részét a védekezésből, és mikor kapják meg a védekezés költségét a kormánytól az önkormányzatok, amelyek sok esetben a kormány helyett végezek védekezési feladatokat, például maszkokat vásároltak és juttattak célba, miközben a kormány által jelzett maszkokat "senki sem látta".

A miniszterelnök a kormányzati tettek felsorolásakor elmondta, a tárcáktól is elvett a kormány 1345 milliárd forintot a válságkezelés során, és a pártok pénzének a felét is átirányították. Ellenzéki képviselőtársát pedig emlékeztette arra, hogy 2010-ben, amikor az önkormányzatokat a választói bizalomnak köszönhetően átvette a jobboldal, a kormány a helyhatóságok teljes adósságát átvállalta.

Kásler Miklóshoz

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó Kásler Miklós erőforrásminisztertől azt tudakolta, hogy lesz-e bocsánatkérés az egészségügyi kormányzat részéről azok felé, akik kormányzati döntések következtében családi tragédiákat kellett, hogy átéljenek.

Kásler Miklós válaszában elmondta, hogy minden panaszos esetre reagálva vizsgálatot indított, ő azonban nem megy elébe a hatósági vizsgálatok eredményének, noha orvosként meglehetne a véleménye.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018