eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter (j) az új Duna-hídon Komáromban 2020. május 11-én.
Nyitókép: MTI/KKM

Új határátkelők, új hidak, új gázvezeték Szlovákia felé

A két ország között annyi összeköttetés lesz a következő években, amire korábban nem volt példa - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki Richard Sulik szlovák miniszterelnök-helyettessel és gazdasági miniszterrel tartott közös tájékoztatót.

A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta, hogy augusztusban átadják a 600 méter hosszú új komáromi hidat. 2022-ig átadnak hat új átkelőhelyet, ezek között három Ipoly-hidat.

2022-re elérjük, hogy Miskolcról Kassáig végig gyorsforgalmi úton lehessen közlekedni - tette hozzá, jelezve, megállapodtak abban is, hogy 2020 végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.

Elhárult az akadály az elől is, hogy a magyar-szlovák gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektoron Magyarország irányából Szlovákia irányába a kapacitást 3-szorosára növeljék meg. Így 2024-től Magyarország felől Szlovákiába évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázt tudnak szállítani. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Magyarország - a Gazprommal való megállapodása alapján - a Török Áramlatból több milliárd köbméter gázt tud vásárolni. Az ezzel összefüggő kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a magyar-szlovák gázvezetékrendszer összekötéséhez kapcsolódó magyarországi beruházás 43 milliárd forintba fog kerülni, ennek pénzügyi fedezete biztosított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×