eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszól az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 20-án. Mellette Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (b), mögötte Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke (j2).
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Újrainduló egészségügy - fontos újdonságok hangzottak el az Országgyűlésben

Az azonnali kérdések közül egy képviselőére válaszolt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A jobbikos Dr. Lukács László György szólalt fel elsőként az Országgyűlés hétfői ülésén az azonnali kérdések idején, és Kásler Miklóstól várt választ számos kérdésre, köztük arra, hogy pontosan milyen adatra, reprodukciós ráta számra alapozva indították újra az egészségügyet, ki fizeti a szakellátáshoz kötelezően szükséges PCR-teszteket, kinyitják-e az iskolákat, milyen a fertőzöttségi helyzet az egészségügyi intézményekben.

Az emberi erőforrások minisztere a következő válaszokat adta:

  • Magyarországon a koronavírus-járvány a "plató közelében" van, talán már el is értük
  • Az egészségügy újranyitása 4 lépcsőben történik meg, ebből az első kezdődött el május 4-én: a járóbeteg szakellátás, a védőnők munkája, a házibeteg-ellátás és az egynapos ellátás, szigorú higiéniai szabályokkal.
  • Ha felvetődik az érkezőnél a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a kötelezően szükséges teszteket az állami ellátásban a társadalombiztosítás terhére végzik el, a magánrendelésben pedig vagy az egészségügyi intézménynek vagy a betegnek kell azt kifizetnie.
  • Az egészségügy újranyitásának elindítását az indokolja, hogy a kormány intézkedéseinek hatására Európában alig összevethető módon kedvezően alakult a járvány lefolyása.
  • Az egészségügyi dolgozók 13,5 százaléka, 370 ember fertőződött meg, 39-en vannak kórházban, 78-an meggyógyultak, 1 beteg elhunyt.
  • Egyetlen beteget sem "raktak ki", az ágyak 58 százaléka a vonatkozó rendelet kiadásának pillanatában üres volt.
  • Az érettségi zavartalanul lezajlott, 80 diák nem jelent meg a 86 ezerből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×