eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Áder János: nemzeti összefogásra van szükség - a nap hírei

A köztársasági elnök szerint a rendszerváltás utáni berendezkedés kiállta az idők próbáját. A kormánypártok politikájával indokolta távolmaradását a parlament ünnepi ülésétől két baloldali ellenzéki tömörülés. Magyarországon 335-re nőtt, világszerte megközelítette a 240 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma. A nap legfontosabb hírei május 2-án.

Az emberi szabadság nem körülmény, hanem feladat - idézte Varga Béla, az utolsó szabadon választott nemzetgyűlés elnökének szavait az országgyűlés ünnepi ülésén az államfő. Áder János azt mondta: 30 éve Magyarország lezárt egy korszakot, amely után létrejöttek a népszuverenitás intézményei. Köszönetet mondott Göncz Árpádnak, Antall Józsefnek, Szabad Györgynek, akik az 1990-ben szabadon választott Országgyűlés idején az első közjogi méltóságok voltak. Kiemelte: Magyarország független, demokratikus jogállam, a 30 évvel ezelőtti berendezkedés tehát kiállta az idők próbáját.

A kormánypártok politikájával indokolta távolmaradását a parlament ünnepi ülésétől két baloldali ellenzéki tömörülés. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott: a most hatalmon lévők ellopták a rendszerváltozás lényegét, véget vetettek a nyugatos polgári demokráciának, az emberi méltóság tiszteletének, a demokratikus jogállamnak, a szociális felelősségnek. Hiller István, a parlament szocialista alelnöke kijelentette: Magyarországon ma nincs igazi köztársaság. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke Facebook-posztjában azt írta: a köztársaság kilenc évvel ezelőtt váratlanul eltűnt az ország nevéből; a következő években pedig fokozatosan kezdett eltűnni a hétköznapokból is.

Újabb 12, többségében idős beteg hunyt el a koronavírus fertőzés következtében, ezzel 335-re nőtt a halálos áldozatok száma. A kórokozót már 2 942 embernél mutatták ki, ugyanakkor 625-en meggyógyultak. 1.008-an vannak kórházban és 11 ezren hatósági házi karanténban.

Több, a koronavírus elleni terápiában ígéretes szer tesztelése kezdődött meg Magyarországon - mondta el az operatív törzs tájékozatóján a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója.Vályi-Nagy István közölte: az intézményben tudományos konzorcium alakult, amely vizsgálja a betegségen már átesett emberek vérplazmájának felhasználását. Megerősítette: a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást, és a hosszan eltárolható vérplazmák akár egy második járványhullámra is indulókészletet biztosíthatnak.

Indokoltnak nevezte az egészségügyi intézmények újranyitását a Jobbik szakpolitikusa. Lukács László György azonban kellő óvatosságot, a koronavírus-járvány elleni védekezés eszközeinek biztosítását kérte. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a betegeket és az egészségügyi dolgozókat is meg kell védeni a járványtól.

Számos azonnali adóintézkedés segíti a koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot – jelentette ki az adóügyekért felelős államtitkár. Izer Norbert megismételte: egymillió munkavállalót érinthet a SZÉP-kártyát érintő kedvezmény, amely megduplázza az elkölthető keretösszeget és a felére csökkenti a kártyára utalt összeg utáni adóterhet. Hozzátette: a vendégeknek december végéig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót.

Világszerte megközelítette a 240 ezret a koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak a száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint 187 országban már 3 millió 369 ezer embernél igazolták a kórokozót. A fertőzöttek harmadát, 1 millió 107 ezret az Egyesült Államokban regisztrálták, és ott haltak meg a legtöbben, 65 ezren. Európában a legtöbb elhunyt, 28 ezer, Olaszországban van, de Nagy-Britanniában is meghaladta a számuk a 27 ezret, Spanyolországban a 25 ezret, Franciaországban pedig a 24 ezret.

Franciaországban kezdeményezi a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi rendkívüli állapot meghosszabbítását július 24-ig. Az egészségügyi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a május 23-án lejáró óvintézkedések hirtelen megszüntetésével a fertőzés új erőre kaphat.

Pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje Franciaországban. A járványügyi szakemberek tucatnyi olyan házi kedvencet vizsgáltak, amelyek gazdái fertőzöttek, és közülük egyetlen állatnál mutatták ki a kórokozót. A francia kutatók arra emlékeztettek, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de arra nincs bizonyíték, hogy a koronavírussal fertőzött kisállatok embert fertőztek volna meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×