eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Összehangolt cselekvést sürget a rendkívüli intézkedések feloldásában von der Leyen - a nap hírei

Magyarországon már 134 halálos áldozata van a koronavírus járványnak. Elhunyt Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Magyarországon már 134 halálos áldozata van a koronavírus járványnak. A kórokozót 1.579 embernél mutatták ki, ugyanakkor 192-en meggyógyultak. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: megkezdődött az idősotthonok átfogó ellenőrzése az ország 1.035 intézményében.

Csütörtökön 11, korábban a kórházban rendbontó iráninak kell elhagyni az országot - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert elmondta: 8 ember önként, 3 a hatóságok kíséretében távozik, további 3 iráni később hagyja el az országot.

Új exporttámogatási és beruházás ösztönzési program elindításáról döntött a kormány. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kabinet ülése után elmondta: az Eximbank kedvezményes hitellehetőséget biztosít magyar cégeknek beruházásokhoz, illetve forgóeszköz-hitel formájában. Emellett egy garancia- és egy biztosítási programot is elindít.

Keveslik a gazdaságvédelmi akciótervben a munka világát közvetlenül érintő intézkedéseket, és további lépéseket javasolnak a gyáriparosok és a vállalkozók. Az MGYOSZ és a VOSZ közös állásfoglalása szerint az eddig született lépések nem elég határozottak, túladminisztráltak, nem elég széleskörűek és a mértékük sem kielégítő. Azt javasolják, hogy minden válsággal érintett vállalkozás kapja meg teljes bérköltség legalább 70 százalékát elérő bérkiegészítést. Szükségesnek tartják a munkanélküli ellátás hosszának a megnövelését is.

Veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online is szervezhetnek nyelvvizsgát a múlt héten megjelent kormányrendelet alapján - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A rendelet értelmében akár az írásbeli, akár a szóbeli résznyelvvizsga teljesítése a pontszámításnál komplexnek számít, így az online vizsgázók az idei felsőoktatási felvételin jogosulttá válnak a többletpontra.

Meghaladta a 2 milliót az új koronavírussal fertőzöttek száma szerte a világban. A járvány miatt több mint 129 ezer ember halt meg, de félmillió fölött van azok száma, akik meggyógyultak a fertőzés után. A legtöbb igazolt fertőzött, több mint 600 ezer, az Egyesült Államokban van, ott a halálos áldozatok száma meghaladta a 26 ezret. Nyugat-Európa több országában lassul a járvány.

Németországban jövő hétfőtől fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása értelmében április 20-án megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok, valamint a 800 négyzetméternél kisebb kiskereskedelmi üzletek. Az iskolák legkorábban május 4-től működhetnek ismét.

Az uniós tagállamok összehangolt cselekvését sürgeti a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedéseik feloldásában az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: csak az együttes fellépés lehet kellően sikeres és pozitív hatással a közösség társadalmának és gazdaságának helyreállására.

Felfüggesztik a legszegényebb országok adósságtörlesztését a G20-ak, azzal a feltétellel, hogy a felszabadult összeget az érintettek egészségügyi célokra fordítják. A 20 legnagyobb iparosodott ország pénzügyminisztereinek a tanácsa arról állapodott meg, hogy a hiteltörlesztési moratórium május elejétől az év végéig tart.

Több mint 70 éve nem látott mértékben csökkent az ipari termelés márciusban az Egyesült Államokban. A gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt számos vállalat függesztette fel a termelést. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közölte, hogy 5,4 százalékkal esett vissza az ipari termelés havi összevetésben.

Elhunyt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze. A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökét életének 88. évében érte a halál. Fekete György 1990-től négy éven át volt a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára. Egyik alapítója és első elnöke volt a Nemzeti Kulturális Alapnak. 2011-ben választották a Magyar Művészeti Akadémia első elnökévé, 2017-ben a köztestület tiszteletbeli elnöke lett. Fekete György munkásságát Munkácsy- és Kossuth-díjjal is elismerték. 2018-tól volt a nemzet művésze.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×