eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendőrök járőröznek Budapesten a Normafa közelében, az Anna-rétnél 2020. április 5-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Koronavírus - kiderült, melyik szabályokat tartják be a magyarok

Arra is rákérdeztek, melyik hivatalos és nem hivatalos információforrásnak hisznek az emberek.

A pandémia gazdasági hatásai megkérdőjelezhetetlenek a magyarok számára csakúgy, mint a vírus által erősen sújtott olaszok és franciák esetében. Ugyanakkor míg az utóbbi két európai ország lakosságának körülbelül háromnegyede úgy véli, hogy júniusra helyére áll a korábbi rend, a magyarok jóval pesszimistábbak az itt mért 41%-os érték alapján. A nagyobb értékű vásárlásokat korcsoporttól függetlenül későbbre tervezi halasztani a hazai lakosság (64%-os többség).

Az arcmaszk viselése a magyarok 47%-ára igaz. A fiatalabb korosztály kevésbé nyitott az ilyen jellegű védekezésre, de a rendszeres kézmosás még 30 év alatt is magas arányban mérhető.

Ábra: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre?

A legkevésbé hiteles információforrásnak a közösségi oldalakat, majd a televíziós híradót tekintjük. A 30 év alattiak valamennyi hírforrást (első helyen az Egészségügyi Világszervezet kommunikációját) hitelesebbnek vélik, mint a többi korosztály tagjai, míg a 60 év felettiek a tudósok véleményén kívül valamennyi beérkező információt átlag felett kérdőjelezik meg. Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatójánál, valamint a Kormányzati weboldal (koronavirus.gov.hu) híreinél is megbízhatóbbak a helyi egészségügyi hatóságok a magyarok számára.

Ábra: Mennyire tekinti megbízható forrásoknak az alábbiakat a koronavírussal kapcsolatos információkat tekintve?

A lakosság kétharmados többsége nem érzi úgy, hogy a média eltúlozná a COVID-19 járvány kitörésének súlyosságát. A legfiatalabb korcsoport véleménye 50-50%-ban oszlik meg a kérdést tekintetében, majd 30 év felett fokozatosan nyílik az olló, és egyre jelentősebb többség szavaz bizalmat a média objektivitásának. Az Ipsos nemzetközi összehasonlító kutatásából kiderül, hogy a hazánkban mért értékek az európai átlagnak megfelelőek. Egyedül Olaszországban mért a kutatócég eltérő véleményeket: míg február utolsó napjaiban az olaszok 80%-a túlzónak értékelte a média veszélykiáltását, alig két hét elteltével már 30% alá csökkent a szkeptikusok aránya.

Ábra: Mennyire ért Ön egyet az alábbi állításokkal?

A 1000 felnőttkorú magyar állampolgár személyes megkérdezésével, országos mintán zajló kutatás az Ipsos Omnibusz kutatásának részeként készült március végén. Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×