INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

koronavírus

felmérés

maszk

kijárási korlátozás

Rendőrök járőröznek Budapesten a Normafa közelében, az Anna-rétnél 2020. április 5-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

Koronavírus - kiderült, melyik szabályokat tartják be a magyarok

Infostart

Arra is rákérdeztek, melyik hivatalos és nem hivatalos információforrásnak hisznek az emberek.

A pandémia gazdasági hatásai megkérdőjelezhetetlenek a magyarok számára csakúgy, mint a vírus által erősen sújtott olaszok és franciák esetében. Ugyanakkor míg az utóbbi két európai ország lakosságának körülbelül háromnegyede úgy véli, hogy júniusra helyére áll a korábbi rend, a magyarok jóval pesszimistábbak az itt mért 41%-os érték alapján. A nagyobb értékű vásárlásokat korcsoporttól függetlenül későbbre tervezi halasztani a hazai lakosság (64%-os többség).

Az arcmaszk viselése a magyarok 47%-ára igaz. A fiatalabb korosztály kevésbé nyitott az ilyen jellegű védekezésre, de a rendszeres kézmosás még 30 év alatt is magas arányban mérhető.

Ábra: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre?

A legkevésbé hiteles információforrásnak a közösségi oldalakat, majd a televíziós híradót tekintjük. A 30 év alattiak valamennyi hírforrást (első helyen az Egészségügyi Világszervezet kommunikációját) hitelesebbnek vélik, mint a többi korosztály tagjai, míg a 60 év felettiek a tudósok véleményén kívül valamennyi beérkező információt átlag felett kérdőjelezik meg. Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatójánál, valamint a Kormányzati weboldal (koronavirus.gov.hu) híreinél is megbízhatóbbak a helyi egészségügyi hatóságok a magyarok számára.

Ábra: Mennyire tekinti megbízható forrásoknak az alábbiakat a koronavírussal kapcsolatos információkat tekintve?

A lakosság kétharmados többsége nem érzi úgy, hogy a média eltúlozná a COVID-19 járvány kitörésének súlyosságát. A legfiatalabb korcsoport véleménye 50-50%-ban oszlik meg a kérdést tekintetében, majd 30 év felett fokozatosan nyílik az olló, és egyre jelentősebb többség szavaz bizalmat a média objektivitásának. Az Ipsos nemzetközi összehasonlító kutatásából kiderül, hogy a hazánkban mért értékek az európai átlagnak megfelelőek. Egyedül Olaszországban mért a kutatócég eltérő véleményeket: míg február utolsó napjaiban az olaszok 80%-a túlzónak értékelte a média veszélykiáltását, alig két hét elteltével már 30% alá csökkent a szkeptikusok aránya.

Ábra: Mennyire ért Ön egyet az alábbi állításokkal?

A 1000 felnőttkorú magyar állampolgár személyes megkérdezésével, országos mintán zajló kutatás az Ipsos Omnibusz kutatásának részeként készült március végén. Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018