eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány Ferenc nagyobb csomagot akar, az MSZP a nyugdíjkiegészítést hozná előrébb

Az ellenzéki pártok nem értenek egyet a kormány által bejelentett járványvédelmi intézkedésekkel.

A kormány által bejelenteni tervezett mentőcsomagnál kétszer nagyobb segítségre van szükség a koronavírus-járvány miatt - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

Az ellenzéki politikus kifejtette, a kabinet egy 1300-1400 milliárd forintos csomagot kíván bejelenti a jövő héten, szerintük azonban ennél jóval nagyobb, mintegy 3000 milliárd forintos segítségre lenne szükség, amely a nemzeti össztermék 7 százalékának felelne meg. Magyarország egy ilyen lépéssel az európai országok középmezőnyébe kerülne egy ekkora vállalással - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc közölte, javaslataikat húsz pontban foglalták össze, amelyek közül az első, hogy mindenkinek meg kell védeni a munkáját, akinek lehet, az állam ennek érdekében pedig adjon bérkiegészítő támogatásokat a bajban lévő cégeknek.

  • A munkájukat elvesztőknek is meg kell kapniuk korábbi bérük 80 százalékát,
  • az álláskeresési támogatás idejét pedig ki kell tolni 6 hónapra, vagy legalább a veszélyhelyzet végéig.
  • A gyermekeikkel otthon maradó szülők esetében be kell vezetni a "vírusszabadságot", amely idejére az állam fizetné a korábbi bér 80 százalékát.
  • Kezdeményezte, hogy az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapjanak egyszeri 50 ezer forintos támogatást, míg a 210 ezer forint feletti nyugdíjban részesülők egyszeri 10 ezer forintot.
  • Az egészségügyi és szociális területen dolgozóknak százszázalékos béremelést, míg a fegyveres, rendvédelmi szervek állományának újabb 500 ezer forintos támogatást kért.
  • Javaslatot tett egy rezsimoratóriumra is, amelynek értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt nem lehetne kikapcsolni az alapvető közszolgáltatásokat.
  • Az állami és önkormányzati cégeknek 400 milliárd forintos támogató programot sürgetett,
  • az önkormányzatoknak 500 milliárd forintos többlettámogatást kért megnövekedett feladataik ellátására.

A DK vezetője szerint javaslataik fedezetéül az Európai Unó kétezer milliárd forintos támogatása, valamint a jegybank vagyona és - mint mondta - a pazarlás, lopás felhagyása szolgálhat.

MSZP: aránytalan és szelektív elképzelések

Az MSZP a kormány által szombaton bejelentett koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseinél markánsan baloldalibb gazdaságélénkítő csomagot javasol - mondta Kunhalmi Ágnes, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus aránytalannak és szelektívnek nevezte a kabinet elképzeléseit, aláhúzva, hogy szerintük a szolidaritásnak és versenyképesség megőrzésének egyszerre kell érvényesülnie.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, nagyon hiányolják a kormány tervei közül az "oligarchikus nagytőke" közteherviselését.

A szocialista képviselő elmondta, üdvözlik, hogy a kabinet az MSZP javaslatát elfogadva 500 ezer forintot juttat az egészségügyi dolgozóknak, bár örültek volna, ha ezt nem nyáron, hanem azonnal megkapják az érintettek. Megjegyezte még, hogy további béremeléseket javasolnak az egészségügyi és szociális szférában.

Kiemelte, szeretnék, ha a kormány a munkanélküli ellátást 3 hónapról 9 hónapra emelné és 100 ezer forintban minimalizálná annak összegét.

Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, hogy átmenetileg vállalja át a bérek 75-80 százalékát a cégektől, továbbá - szintén átmenetileg - vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és fertőtlenítőkre. Az MSZP emellett fontosnak tartaná egy elbocsátási stop bevezetését is - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kormánynak áprilisra előre kellene hoznia az év végén esedékes nyugdíjkiegészítést, a 2,8 százalékos nyugdíjemelés helyett pedig minimum 6,5 százalékos növelésre lenne szükség.

Kunhalmi Ágnes megismételte pártja azon javaslatát is, amely a 60 év felettiek esetében lehetővé tenné a korengedményes nyugdíjazást.

Szólt arról is, szeretnék, ha az önkormányzatoktól nem elvennének forrásokat, hanem újakat adnának nekik, mivel nagy részt vállalnak a vírus járvány elleni védekezésben.

A Párbeszéd sem ért egyet

A Párbeszéd szerint a kormány által bejelentett egyszeri juttatás helyett százszázalékos béremelésre van szüksége a koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozóknak - mondta az ellenzéki párt szóvivője, Újbuda alpolgármestere.

Barabás Richárd megismételte, a Párbeszéd továbbra is egy alapjövedelem azonnali bevezetését javasolja, hogy a járvány idején minden állampolgárnak legyen legalább havi 100 ezer forintos jövedelme.

Az ellenzéki politikus elmondta, nem értenek egyet az önkormányzati források további elvonásával, hiszen a járvány elleni védekezésben nagy feladatokat vállaló települések egyébként is elesnek a helyi iparűzési adóból és a parkolási díjakból származó bevételeiktől.

Barabás Richárd úgy fogalmazott, egy szolidaritási adó kivetésére is szükség van, amelyet az elmúlt időszakban állami megrendelésekből meggazdagodó oligarcháknak kellene befizetnie.

A Jobbik az "őrült projektet" kéri számon

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, a párt országgyűlési képviselője azt kifogásolta, hogy a kormányzat nem áll el a Budapest-Belgrád vasútvonal összességében ezermilliárd forintos felújításától.

Óriási az aránytalanság: egyfelől ezermilliárd forint erre az "őrült projektre", másfelől hetvenmilliárd forint azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a koronavírus-járvány elleni harc frontvonalában küzdenek, és adott esetben az életüket kockáztatják azért, hogy magyar honfitársainkat meg tudják menteni - tette hozzá.

Ander Balázs azt is kifogásolta, hogy az akcióterv csupán 55 milliárd forintnyi terhet róna a bankokra, amelyek korábban családok tízezreit tették földönfutóvá, juttatták koldusbotra, például "a devizahiteles csalásokkal".

LMP: forrást és védőfelszerelést az önkormányzatoknak

Kifogásolja a gépjárműadó befizetések elvonását az önkormányzatoktól az LMP. Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője kijelentette: a helyhatóságok feladata az idősek, az otthon tartózkodó betegek és a karanténban lévők ellátása is.

Hangsúlyozta: megszorítások helyett forrásokkal és védőfelszerelésekkel is támogatni kellene az önkormányzatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×