eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma
A Koszovóba induló, a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22. váltásának állománya menetel kibocsátó ünnepségükön a debreceni Kossuth téren 2020. február 11-én. A magyar katonák márciustól hat hónapon át teljesítenek szolgálatot a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részeként, feladatuk a rend és biztonság fenntartása Koszovóban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Honvédség önellátóan vészelne át egy kéthetes karantént

A Magyar Honvédség önellátóan vészelne át egy kéthetes karantént, a külföldi missziókba induló katonákat pedig külön ellenőrzik.

A Magyar Honvédségnek (MH) a koronavírus okozta különleges helyzetből adódó tennivalók mellett el kell látnia a hagyományos feladatait: biztosítani Magyarország függetlenségét, területi integritását, szavatolni a magyar emberek biztonságát – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján Debrecenben, miután a helyi Kossuth laktanyában tájékozódott az ott állomásozó alakulatok felkészültségéről.

Németh Szilárd

a legfontosabb tennivalónak a légtérvédelmet jelölte meg, hogy adott esetben a Gripenek tudják teljesíteni a szolgálatot.

A „koronavírusos helyzetben” elsődleges feladat a Gripen-pilóták egészségének megőrzése, ennek érdekében három váltásban, térben is időben teljesen elszigetelten állnak a katonák rendelkezésre a feladatok ellátására – jelezte az államtitkár.

Az 5. számú Bocskai István Lövészdandárnak és a 24. Bornemissza Gergely felderítő ezrednek otthont adó debreceni laktanyában pedig „a szárazföldi műveleteket” végzik, és onnan vezénylik a határvédelemre is a katonákat.

„A határra egészséges katonákat kell küldeni,

akik képesek megvédeni a magyar határt, a magyar embereket, ha úgy tetszik, egész Európát” – fogalmazott Németh Szilárd, megjegyezve, hogy ennek érdekében megtették a szükséges intézkedéseket.

Azt is közölte, Debrecenben van „a szárazföldi fegyveres készenléti szolgálat biztosítása is”. Ezek olyan katonai képességek, honvédelmi feladatok, amelyeknek elsődleges szerepük van Magyarország biztonságának megvédésében. Németh Szilárd hozzátette, a tárcának pedig az a feladata, hogy mindazokat, akik ebben részt vesznek, meg tudják védeni a koronavírus-fertőzéstől.

Az államtitkár kitért a katonacsaládok segítésére is, megjegyezve,

ahol a férj és a feleség is katona, úgy vezénylik a szolgálatukat, hogy egyikőjük otthon lehessen a családdal, a gyerekekkel, az idősekkel.

A debreceni Kossuth laktanyában szerzett helyszíni tapasztalatait összegezve Németh Szilárd azt mondta, „minden feltétel adott, minden eszközt megkaptak, hogy a magyar honvédek azt a feladatot, amelyet esküjükben vállaltak: Magyarország és a magyar emberek biztonságának megvédését, a lehető legmagasabb szinten tudják végezni”.

Szloszjár Balázs dandártábornok, a Bocskai lövészdandár parancsnoka jelentette, hogy egységük itthon és a külföldi missziókban is folytatja a szolgálatot azon intézkedések bevezetésével, amelyeket a koronavírus miatt kellett megtenni. Felhívta a figyelmet arra:

mindenkinek saját felelőssége, hogy ha bármilyen tünetet észlel, önkéntes karanténba vonuljon.

Ebben segítik a katonákat információkkal és egészségügyi szolgálattal – tette hozzá.

A dandárparancsnok bejelentette: szerdától csak az állandó engedéllyel rendelkezők léphetnek be a Kossuth laktanyába, ahol folyamatos az egészségügyi szolgálat, és

14 napig képesek az önellátásra esetleges karantén bevezetésénél.

Tart a külföldi misszióváltás, ami Debrecent is érinti – jelezte Szloszjár Balázs az MTI kérdésére. Azt mondta, kiutazás előtt minden katona orvosi vizsgálaton vesz részt, eddig három váltás indult el, három katonát kellett itthon tartani, ők 14 napos önkéntes karanténban vannak, mert korábban más európai országban jártak. Az érintettek a karantén után kezdik meg külföldi szolgálatukat – fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy a külföldi misszióban részt vevő katonák egészségesek, egyik helyszínről sem kaptak információt „semmilyen vírusról”.

Németh Szilárd a sajtótájékoztató végén megjegyezte:

a Magyar Honvédségben meghozott intézkedések összhangban vannak az operatív törzs ajánlásaival, az országos tisztifőorvos intézkedéseivel és a NATO katona-egészségügyi előírásaival.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten működik a NATO katona-egészségügyi kiválósági központja, amely szintén segíti a munkát, és arra is lehetőséget ad, hogy a müncheni katona-egészségügyi laboratóriummal, központtal szorosan együttműködjenek a magyar katonaorvosok.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a debreceni laktanya látogatása végén megtekintett egy bemutatót, amelyen azt demonstrálták, hogy ha esetleg hosszabb karantént vezetnek be, milyen biztonsági körülmények között, milyen egészségügyi eljárások mellett juttathatják be az élelmiszereket a lezárt laktanyába.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×