eur:
395.61
usd:
364.94
bux:
65618.77
2024. március 19. kedd Bánk, József
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Keddig adtak határidőt a szakszervezetek

Február 25-ig adnak határidőt a kormánynak a közszolgáltató szakszervezetek a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívására és az érdemi bértárgyalások megkezdésére. Az érdekképviselek 15 százalékos béremelést követelnek, és ha nem kapják meg, akkor sztrájkolni fognak - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A közszolgáltatásban – közúti közlekedés, vasúti közlekedés, posta, vízművek – működő szakszervezetek nyilatkozatot adtak ki, mert nincsenek érdemi egyeztetések a felek között. Tavaly októberben jelezték az érintett tagszervezetek és a három konföderáció a bérfejlesztési igényt a munkáltatók és a kormányzat részére. Azóta viszont nem volt egyeztetés, érdemi ajánlat nem érkezett – összegezte a helyzetet Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Úgy látja, kormányzati beavatkozásra is szükség van, ez pedig a munkáltatók részéről is elhangzott igénykánt még októberben. A munkáltatók a javaslatokat észszerű, jogos és indokolt elképzelésnek tartják – tette hozzá.

A szakszervezetek legalább kétszámjegyű bérfejlesztést követelnek. Az érdek-képviseleti vezető közölte:

15 százalékos bérfejlesztési igényt fogalmaztak meg, erről szeretnének érdemben egyeztetni.

A munkavállalói oldal képviselői február 25-ig biztosítottak lehetőséget a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívására és az egyeztetések megkezdésére. Mészáros Melinda szerint nem szűkös ez a határidő, mert már október óta lehetőség lett volna a munkáltatói és a kormányzati oldalnak tárgyalni. Korábban is voltak megkeresések és egyeztetési igények, amelyekre nem érkezett válasz. Ezt figyelembe véve méltányos a szakszervezetek javaslata – vélekedett.

Ha nem lesz előrelépés, akkor megállapodtak a tagszervezetek abban, hogy a nyomásgyakorlás további eszközeit is fontolóra veszik, és február 25. után kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek az érintett vállalatoknál. Ez a sztrájk folyamatának elkezdését jelenti, amit a közlekedés területén rövid időn belül az összehangolt figyelmeztető sztrájkok meghirdetése követheti. Ha nincs érdemi egyeztetés és a kollektív munkaügyi vita elindul, akkor a feleknek bizottságot kell létrehozniuk, amelyben egyeztetések folytathatnak. Ha ez viszont ez a kör is eredménytelen, további eszközöket vesznek igénybe – fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×