INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

bíró endre

metróért egyesület

3-as metró

metrófelújítás

A felújított Gyöngyösi utca és Újpest-központ metróállomás között munkavonat közlekedik az éjszakai üzemszünet alatt a 3-as metróvonal északi szakaszán 2019. április 4-én. A 3-as metróvonal megújult északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszát március 30-án átadták át.

Metrófelújítás: sejtik, miért kell idő előtt nekiugrani a középső szakasznak

Az északi és déli szakaszok felújításának csúszása miatt zárják le hamarabb a 3-as metró középső szakaszán a Ferenciek tere és az Arany János állomásokat, ahol elkezdik az érintett területek megújítását – mondta az InfoRádiónak a Metróért Egyesület elnöke. Bíró Endre hangsúlyozta: a belvárosi szakaszon a metrópótlás komoly fennakadásokat okozhat.

A Metróért Egyesület elnöke szerint kényszerhelyzet állt elő, és azért kezdődhet el a középső szakasz kisebb forgalmú állomásainak a rekonstrukciója a déli szakasz befejezése és átadása előtt, amely esetében némi csúszás sejthető, hogy nehogy ne lehessen időben lehívni az uniós támogatásokat.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint első körben az Arany János utca és a Ferenciek tere állomást kezdik el felújítani márciustól, majd azt követően a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomás következik júliustól. A déli szakasz őszi átadása után viszont a teljes középső szakasz lezárásra kerül, így az említett állomásokon felül a Kálvin téret, a Nyugati téret és a Deák Ferenc téret is érinteni fogja.

Bíró Endre úgy véli, ha nem is készül el, utasforgalmi szempontból idén októberre átadható lesz az utasforgalomnak az említett déli szakasz, a teljes vonal végső átadására pedig a Lehel tér és a Nagyvárad tér felújítását követően, valamikor 2022 év vége környékén kerülhet sor.

A Metróért Egyesület elnöke valószínűsíti, hogy ahol megoldható lesz, ott autóbuszsávokat fognak kijelölni, akár a villamossíneket is érintve. De mint fogalmazott, „nagyobb csodára” nem kell számítani, így az autósforgalom rendelkezésére álló terület bizonyosan csökkenni fog. Tudomása szerint a BKK-nál jelenlegi is zajlik a forgalmi változások előkészítése, a BKV-nál pedig a 2020-as év autóbuszos beszerzésnél figyelembe vették, hogy nagyobb mennyiségre lehet szükség a metrófelújítás idején a pótláshoz.

Felújítás szempontjából a középső lesz a legbonyolultabb és a legnagyobb technikai kihívást jelentő szakasz – jegyezte meg a szakember. Bizonyos munkálatokat üzem közben és a hétvégi lezárások alkalmával, éjszakai üzemszünetekben már elvégeztek, ezek elsősorban alagútszigetelési munkák. De technológiai szerelés tekintetében rengeteg feladat lesz a közbülső szakaszon. Ferde liftek és új mozgólépcsők kerülnek beszerelésre a legtöbb mélyállomáson. Teljesen megújul a szellőztetőberendezések struktúrája, valamint a tűzvédelmi berendezések. Az állomások közül pedig a Deák Ferenc tér jelentheti a legnagyobb kihívást, amely északi részén még épül egy viszonylag nagyobb befogadóképességű lift is a mozgáskorlátozottak számára.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Metrófelújítás sejtik, miért kell idő előtt nekiugrani a középső szakasznak
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018