INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

balaton

limnológia

klímaváltozás

turizmus

A balatoni évadnyitó vitorlásverseny Balatonfürednél 2019. május 10-én.

Tiltásra volna szükség, itt a figyelmeztetés a szakembertől

Infostart

Egy lerabolt tó csak rövid távon hoz gyümölcsöt, kevés ember számára - figyelmeztet a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója, aki úgy látja, hogy míg a természetvédelem balra, a politikai hatalom jobbra megy, pedig tarthatnának egy irányba is.

A Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója szerint több embert már nem bír el a tó, a további növekedésnek ökológiai értelemben a baktériumok és a szúnyogok örülnek majd, mindenki más megsínyli. A turizmus ráadásul nemcsak a természettel áll szemben, hanem részben a helyi lakosok érdekeivel is, pedig

„egy lerabolt tó csak rövid távon hoz gyümölcsöt,

kevés ember számára” – fogamzott a szakember a Balatonfüred.hu-nak adott interjúban.

Jordán Ferenc hálózatkutató biológus a klímakrízissel kapcsolatban megjegyezte: a természetes ökológiai rendszerek általában ügyesen tudnak alkalmazkodni, és megoldják maguk a problémákat, ugyanakkor a Balaton esetében nem hagyjuk az új helyzethez alkalmazkodni a tavat. „Béklyók közé szorítjuk”, körbe betonozzuk, ezzel lehetetlen helyzetbe hozva – tette hozzá a szakember, aki egyetért azzal, hogy túl sok és durva emberi beavatkozás éri a tavat.

Az igazgató szerint úgy kellene törvényt alkotni, hogy a természetre káros tevékenységek kiiktatódjanak. „Persze

a kemény politikai akarat nem kiskirályok álmait kell, hogy szolgálja,

hanem nemzetközi konszenzusokat” – fogalmazott Jordán Ferenc, aki hangsúlyozza, a tudósok és a természetvédők elképzelései nem ellentétesek a befektetők érdekeivel, ezt érdemes lenne felismerni. "Lényegében ugyanazt szeretnénk: egészséges, szép Balatont. Mi csak annyit mondunk, próbáljuk fenntarthatóbb módon kezelni a tavat, okos kompromisszumokra törekedve."

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018