INFORÁDIÓ
2021. március 9. kedd
Fanni, Franciska

kikötő

tisza

turizmus

hajózás

Már öltöztetik a Tisza új látványosságát

Már öltöztetik a Tisza új látványosságát

Infostart

Vízre bocsátották múlt héten Tápén a folyó leghosszabb úszó kikötőjét, amely májustól a Partfürdőn szolgál - a turisták és a hajózók örömére.

Különleges csúszós zsírral bekent sólyapályán engedték a vízre azt a jelenleg 56 tonna súlyú úszóművet, amely tavasztól a Partfürdőnél horgonyoz, és 123 méteres leendő méretével a szőke folyó leghosszabb úszóműje címmel is büszkélkedhet majd. Szeged a fejlesztésre összesen 300 millió forintnyi európai uniós forrást nyert.

A különleges vízi építmény 2018 júliusa óta készül a tápéi hangárokban. Az acélszerkezeti munkák befejeztével, immár a műhelyként szolgáló Tiszán – felöltöztetik az úszó kikötőt, azaz elvégzik a burkolást, a villanyszerelést és ki is csinosítják az acélmonstrumot - írta a munkálatokról beszámoló szeged.hu. Március közepén úsztatják le a Tiszán a Partfürdőig, és május elsejétől várja a hajósokat és a pihenni vágyókat.

Turisták, kishajók, színpad, büfé

A most vízre bocsátott központi móló alapját egy 27,2 x 11,2 méteres acél úszómű alkotja, amihez egy acélszerkezetű bejáró híd is tartozik majd. Ehhez csatlakozik a kishajók számára épített nyolc kikötő-, valamint huszonegy úgynevezett szálkamóló, amelyek segítségével 48 kishajó köthet majd ki biztonságosan a Partfürdőn.

A központi móló egyben pihenőhely is lesz, amelyen elkészülte után egyszerre 88-an tartózkodhatnak.
Az itt működő büfé és a padok igazi úszóházi hangulatot varázsolnak majd ide. A vízi pihenőhely alapterülete 300 négyzetméter, a hozzá tartozó büfé 40 négyzetméteres.

Készül egy színpad is, amely koncertek, előadások, és más szórakoztató rendezvényeknek adhat majd otthont a vízen. Így igazi turisztikai látványosság lesz az építmény, ugyanakkor a hajótulajdonosok is kulturált helyen, biztonságban tudhatják majd a járműveiket.

Nyitókép: szeged.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018