eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: szeged.hu

Már öltöztetik a Tisza új látványosságát

Vízre bocsátották múlt héten Tápén a folyó leghosszabb úszó kikötőjét, amely májustól a Partfürdőn szolgál - a turisták és a hajózók örömére.

Különleges csúszós zsírral bekent sólyapályán engedték a vízre azt a jelenleg 56 tonna súlyú úszóművet, amely tavasztól a Partfürdőnél horgonyoz, és 123 méteres leendő méretével a szőke folyó leghosszabb úszóműje címmel is büszkélkedhet majd. Szeged a fejlesztésre összesen 300 millió forintnyi európai uniós forrást nyert.

A különleges vízi építmény 2018 júliusa óta készül a tápéi hangárokban. Az acélszerkezeti munkák befejeztével, immár a műhelyként szolgáló Tiszán – felöltöztetik az úszó kikötőt, azaz elvégzik a burkolást, a villanyszerelést és ki is csinosítják az acélmonstrumot - írta a munkálatokról beszámoló szeged.hu. Március közepén úsztatják le a Tiszán a Partfürdőig, és május elsejétől várja a hajósokat és a pihenni vágyókat.

Turisták, kishajók, színpad, büfé

A most vízre bocsátott központi móló alapját egy 27,2 x 11,2 méteres acél úszómű alkotja, amihez egy acélszerkezetű bejáró híd is tartozik majd. Ehhez csatlakozik a kishajók számára épített nyolc kikötő-, valamint huszonegy úgynevezett szálkamóló, amelyek segítségével 48 kishajó köthet majd ki biztonságosan a Partfürdőn.

A központi móló egyben pihenőhely is lesz, amelyen elkészülte után egyszerre 88-an tartózkodhatnak.
Az itt működő büfé és a padok igazi úszóházi hangulatot varázsolnak majd ide. A vízi pihenőhely alapterülete 300 négyzetméter, a hozzá tartozó büfé 40 négyzetméteres.

Készül egy színpad is, amely koncertek, előadások, és más szórakoztató rendezvényeknek adhat majd otthont a vízen. Így igazi turisztikai látványosság lesz az építmény, ugyanakkor a hajótulajdonosok is kulturált helyen, biztonságban tudhatják majd a járműveiket.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×