INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

balaton

halászat

tihany

Kirakodóvásár a 13. tihanyi Levendulafesztivál és Levendulahetek megnyitóján a Tihanyi Bencés Apátság templomépületénél 2017. június 23-án.

Mázsaszám hordják a követ a Balatonba, kiderült, hogy miért

Infostart

Félmilliárdos beruházásról van szó a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán, a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt.

Mintegy 10 ezer köbméter kőből mesterséges zátonyokat, "akadókat" építenek ívóhelynek a halaknak. A projekt az uniós Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik. A munkálatok célja új ívó- és élőhelyek létrehozása több balatoni halfaj számára.

A Balatonban található köves "akadókon" tapasztalataink szerint a süllő, a kősüllő, a balin a vágó durbincs és több keszegféle is ívik - közölte a portállal Nagy Gábor horgászati ágazatvezető. - Ezen fajok szaporodását segítik elő az új ívási felületek, továbbá az ikrából kikelő ivadék számára búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések. Balaton egyéb, homogén aljzatú medréhez képest az akadók nagyban emelik a biodiverzitást, szerepük - balatoni léptékkel mérve - a tengeri korallzátonyokhoz hasonlítható - írta a portálnak Nagy Gábor ágazatvezető.

A projekt során 8 darab víz alatti kövezés jön létre, melyek mérete 800 és 1600 négyzetméter közötti. Egy-egy akadóhoz 1000-1300 köbméter térfogatú vízépítési terméskövet használnak fel. A Mahop által nyújtott támogatás a 8 önálló projekt 491,5 millió forintos összes beruházási értékének 50 százalékát finanszírozza, a másik 50 százalékot a konzorciumi tagok saját hozzájárulása fedezi.

A hajósoknak kiadott hirdetmény szerint május 31-éig tart az akadók építése. Az összesen mintegy 10 ezer köbméter követ a portál információi szerint az egyik alsóörsi vitorláskikötőben rakják uszályra, hogy az építkezéshez szállítsák. A Községi strand bejárata és a móló előtt elhaladó kőszállító kamionok megterhelik az ilyen funkcióra alkalmatlan Vasút utcát - számolt be a Balatontipp.hu.

Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018