eur:
394.95
usd:
363.41
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Kirakodóvásár a 13. tihanyi Levendulafesztivál és Levendulahetek megnyitóján a Tihanyi Bencés Apátság templomépületénél 2017. június 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Mázsaszám hordják a követ a Balatonba, kiderült, hogy miért

Félmilliárdos beruházásról van szó a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán, a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt.

Mintegy 10 ezer köbméter kőből mesterséges zátonyokat, "akadókat" építenek ívóhelynek a halaknak. A projekt az uniós Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik. A munkálatok célja új ívó- és élőhelyek létrehozása több balatoni halfaj számára.

A Balatonban található köves "akadókon" tapasztalataink szerint a süllő, a kősüllő, a balin a vágó durbincs és több keszegféle is ívik - közölte a portállal Nagy Gábor horgászati ágazatvezető. - Ezen fajok szaporodását segítik elő az új ívási felületek, továbbá az ikrából kikelő ivadék számára búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések. Balaton egyéb, homogén aljzatú medréhez képest az akadók nagyban emelik a biodiverzitást, szerepük - balatoni léptékkel mérve - a tengeri korallzátonyokhoz hasonlítható - írta a portálnak Nagy Gábor ágazatvezető.

A projekt során 8 darab víz alatti kövezés jön létre, melyek mérete 800 és 1600 négyzetméter közötti. Egy-egy akadóhoz 1000-1300 köbméter térfogatú vízépítési terméskövet használnak fel. A Mahop által nyújtott támogatás a 8 önálló projekt 491,5 millió forintos összes beruházási értékének 50 százalékát finanszírozza, a másik 50 százalékot a konzorciumi tagok saját hozzájárulása fedezi.

A hajósoknak kiadott hirdetmény szerint május 31-éig tart az akadók építése. Az összesen mintegy 10 ezer köbméter követ a portál információi szerint az egyik alsóörsi vitorláskikötőben rakják uszályra, hogy az építkezéshez szállítsák. A Községi strand bejárata és a móló előtt elhaladó kőszállító kamionok megterhelik az ilyen funkcióra alkalmatlan Vasút utcát - számolt be a Balatontipp.hu.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×