eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Kirakodóvásár a 13. tihanyi Levendulafesztivál és Levendulahetek megnyitóján a Tihanyi Bencés Apátság templomépületénél 2017. június 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Mázsaszám hordják a követ a Balatonba, kiderült, hogy miért

Félmilliárdos beruházásról van szó a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán, a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt.

Mintegy 10 ezer köbméter kőből mesterséges zátonyokat, "akadókat" építenek ívóhelynek a halaknak. A projekt az uniós Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik. A munkálatok célja új ívó- és élőhelyek létrehozása több balatoni halfaj számára.

A Balatonban található köves "akadókon" tapasztalataink szerint a süllő, a kősüllő, a balin a vágó durbincs és több keszegféle is ívik - közölte a portállal Nagy Gábor horgászati ágazatvezető. - Ezen fajok szaporodását segítik elő az új ívási felületek, továbbá az ikrából kikelő ivadék számára búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések. Balaton egyéb, homogén aljzatú medréhez képest az akadók nagyban emelik a biodiverzitást, szerepük - balatoni léptékkel mérve - a tengeri korallzátonyokhoz hasonlítható - írta a portálnak Nagy Gábor ágazatvezető.

A projekt során 8 darab víz alatti kövezés jön létre, melyek mérete 800 és 1600 négyzetméter közötti. Egy-egy akadóhoz 1000-1300 köbméter térfogatú vízépítési terméskövet használnak fel. A Mahop által nyújtott támogatás a 8 önálló projekt 491,5 millió forintos összes beruházási értékének 50 százalékát finanszírozza, a másik 50 százalékot a konzorciumi tagok saját hozzájárulása fedezi.

A hajósoknak kiadott hirdetmény szerint május 31-éig tart az akadók építése. Az összesen mintegy 10 ezer köbméter követ a portál információi szerint az egyik alsóörsi vitorláskikötőben rakják uszályra, hogy az építkezéshez szállítsák. A Községi strand bejárata és a móló előtt elhaladó kőszállító kamionok megterhelik az ilyen funkcióra alkalmatlan Vasút utcát - számolt be a Balatontipp.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×