eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Elhasznált és hátrahagyott szilveszteri pirotechnikai eszközök egy debreceni lakótelep parkjában 2020. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Budai Gyula bekeményítene a petárdázókkal szemben

Februárban törvénymódosítást kezdeményez a petárdázás bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében Budai Gyula. A korábban ügyészként és büntető ügyvédként is dolgozó fideszes országgyűlési képviselő az InfoRádiónak elmondta: a tervezet benyújtása előtt társadalmi vitát kezdeményez a kérdésben.

Az emberek és az állatok testi épségét is veszélyezteti a petárdázás szilveszterkor – indokolta javaslatát Budai Gyula.

„Lassan már nem lehet kimenni Budapesten a Nagykörútra, vagy egyéb helyekre este nyolc órától anélkül, hogy a testi épsége veszélybe kerüljön azáltal, hogy néhány őrült össze-vissza dobálja a petárdát, lövi a tűzijátékot – fogalmazott. – Azt gondolom, hogy kereteket kell szabni, és

hiába számít jelenleg a petárdázás szabálysértésnek, ez nem megfelelő visszatartó erő az emberek számára.”

Bűncselekménnyé kell nyilvánítani a petárdázást – tette hozzá Budai Gyula. A képviselő ugyanakkor az önkormányzatoknak továbbra is meghagyná azt a jogi lehetőséget, hogy – ha akarnak – helyben tűzijátékot tartsanak.

A sikerhez persze az is kell, folytatta, hogy a petárdázás esetén majd a törvény teljes szigorával lépjenek föl a rendőrök, lépjen föl az ügyészség vagy a bíróság.

„A mai napig

nagyon várom, hogy legyen egy olyan bíróság, amely állatkínzás miatt végrehajtandó börtönbüntetést szab ki,

még ha csak rövid idejűt is, azért, mert a bíróságnak erre lehetősége van. Ugyanezt várom a petárdázás ügyében” – hangsúlyozta.

Budai Gyula a tervezet benyújtása előtt társadalmi vitát kezdeményez a kérdésben.

„Felvettem a kapcsolatot a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségének elnökével is, akivel konzultációt fogok kezdeményezni. Illetőleg a Fiatal Családosok Klubja is jelezte, hogy szigorítást szeretne ebben a kérdésben. Tehát mielőtt ebből bármiféle javaslat születik a parlamentben, és a parlamenti pártok megvitathatják, azelőtt egy

szeléskörű társadalmi egyeztetést szeretnék.

Mind a különböző kutyás szervezetekkel, mind pedig a civil szervezetekkel” – ismételte meg.

A petárdázás jelenleg szabálysértésnek minősül, ami akár 160 ezer forintos bírsággal is sújtható.

Szilveszterkor több mint 50 tüzet, és több balesetet is okoztak a különféle pirotechnikai eszközök: a mentőket 14 esethez riasztották, jellemzően kéz és arcsérülések miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×