INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

óraátállítás

nyári időszámítás

villamos energia

mavir

Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható.

Egy teljes magyar kisváros örül az óraátállításnak

InfoRádió

Vasárnap hajnalban 3-ról 2 órára kellett visszaállítani az időmérő eszközöket. Az apró mozdulattal egy 10 ezres kisváros éves villamosenergia-fogyasztását lehet megtakarítani.

A nyári időszámítás idején az esti időszakban van megtakarítás a világítás miatt, az őszi nap-éj egyenlőségig nagyjából 100 gigawattóra a villamosenergia-megtakarítás. Ez egy 10 ezer lakosú kisváros teljes éves fogyasztásnak megfelelő mennyiség - tudta meg az InfoRádió Tihanyi Zoltántól, a MAVIR Zrt. rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettesétől.

A megtakarítás mértéke kis mértékben csökkent a nyári időszámítás 1980-as bevezetése óta. Ennek elsősorban az az oka, hogy azóta jelentős technológiai fejlődést következett be. A világítástechnikában, energiahatékonyabb eszközöket használunk, ezért csökkent az elérhető megtakarítás, ugyanakkor a csökkentés nem olyan látványos, mint egy villanyégő és egy LED-lámpa energiafelhasználása közötti különbség, ami akár hat-hétszeres is lehet. Tihanyi Zoltán szerint ennek az emberi gyengeség lehet az oka, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy a hatékonyabb eszközökből többet használjunk.

"120-130 gigawattóra volt a kezdeti években a kalkulált megtakarítás, ehhez képest most 100-ra becsüljük" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Beszélt arról is, hogy ha az uniós előírásoknak megfelelően 2021-ben eltörlik az óraátállítást, akkor a megtakarítás eltérő lehet attól függően, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választja Magyarország.

"Energetikai szempontból elképzelhető, hogy elesünk valamekkora megtakarítástól. Ha a télit választjuk, akkor várhatóan kicsit többtől, ha a nyárit, akkor kevesebbtől" - mondta a szakember.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Óraátállítás - MAVIR
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018