eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy teljes magyar kisváros örül az óraátállításnak

Vasárnap hajnalban 3-ról 2 órára kellett visszaállítani az időmérő eszközöket. Az apró mozdulattal egy 10 ezres kisváros éves villamosenergia-fogyasztását lehet megtakarítani.

A nyári időszámítás idején az esti időszakban van megtakarítás a világítás miatt, az őszi nap-éj egyenlőségig nagyjából 100 gigawattóra a villamosenergia-megtakarítás. Ez egy 10 ezer lakosú kisváros teljes éves fogyasztásnak megfelelő mennyiség - tudta meg az InfoRádió Tihanyi Zoltántól, a MAVIR Zrt. rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettesétől.

A megtakarítás mértéke kis mértékben csökkent a nyári időszámítás 1980-as bevezetése óta. Ennek elsősorban az az oka, hogy azóta jelentős technológiai fejlődést következett be. A világítástechnikában, energiahatékonyabb eszközöket használunk, ezért csökkent az elérhető megtakarítás, ugyanakkor a csökkentés nem olyan látványos, mint egy villanyégő és egy LED-lámpa energiafelhasználása közötti különbség, ami akár hat-hétszeres is lehet. Tihanyi Zoltán szerint ennek az emberi gyengeség lehet az oka, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy a hatékonyabb eszközökből többet használjunk.

"120-130 gigawattóra volt a kezdeti években a kalkulált megtakarítás, ehhez képest most 100-ra becsüljük" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Beszélt arról is, hogy ha az uniós előírásoknak megfelelően 2021-ben eltörlik az óraátállítást, akkor a megtakarítás eltérő lehet attól függően, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választja Magyarország.

"Energetikai szempontból elképzelhető, hogy elesünk valamekkora megtakarítástól. Ha a télit választjuk, akkor várhatóan kicsit többtől, ha a nyárit, akkor kevesebbtől" - mondta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×