INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

budapest

fürjes balázs

miniszterelnökség

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.

Fürjes Balázs: a kormány nem gyámkodhat Budapest fölött

InfoRádió

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának működéséről és összetételéről, a Karácsony Gergellyel és Budapesttel való kormányzati együttműködésről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Budapest nem lehet csatatér, a cél nem a háború, hanem a közös munka a városért. Ezért a kormány készen áll az együttműködésre a főváros új vezetésével - hangoztatta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A budapestiek érdekét és a város fejlődését szolgáló együttműködésre készülünk, olyanra, amilyenben együtt dolgozunk országszerte azokkal a városvezetőkkel, akikben megvan az együttműködési szándék - mondta Fürjes Balázs. "A nemzeti kormánynak sosincs más választása, mint együttműködni Budapest vezetésével.

A kormány nem hagyhatja magára Budapestet és nem is gyámkodhat felette. Felelősségünk van a város építéséért 150 éve, mert Budapesttől nem várható el, hogy önerőből valósítsa meg azt, amire a városnak és a lakóinak szüksége van"

- hangsúlyozta.

A Tarlós Istvánnal megkötött megállapodásokban és a vele létrehozott intézményben (Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa) nem lesz változás, ha Karácsony Gergely nem akar változtatni - ismételte meg a korábban elhangzottakat Fürjes Balázs. "Kilenc évig voltunk nagyon szoros és megegyezéseken alapuló együttműködésben. Tarlós István egyszerre volt nagyon jó és nem túl könnyű tárgyalópartner, aki mindig nagyon kiállt a budapestiekért, a városháza érdekeiért. Voltak vitáink, de mindig dűlőre tudtunk jutni". Hozzátette:

a kormány csak olyan fejlesztéseket fog megvalósítani, befejezni, elkezdeni Budapesten, amelyeket a városvezetés támogat.

A Közfejlesztések Tanácsa tízfős testületként lett meghatározva, öt kormányzati taggal, öt budapesti polgármesterrel, valamint azzal a kitétellel, hogy a főpolgármesternek vétójoga van. Összetételével, működési rendjével kapcsolatban Fürjes Balázs azt hangsúlyozta, minden megállapodást be fognak tartani, és szerintük a legfontosabb, hogy "Budapest ne legyen csatatér, ne háborúzzunk Budapesten, hanem dolgozzunk a városért".

A Közfejlesztések Tanácsa véleménye szerint annak terepe, hogy

"közösen tekintsük át a budapesti fejlesztéseket, alakítsuk ki a reménység szerint közös álláspontot, legyen az akár formálisan önkormányzati hatáskör, akár kormányzati hatáskör és beruházás.

Ez egy, az együttműködést ki is kényszerítő intézmény, hiszen döntést kizárólag egyhangú szavazattal lehet hozni. Abban bízom, hogy ez lesz a terepe a nyílt, szakmai érveken alapuló, higgadt, nyugodt párbeszédnek, ahol a dolgot magát tudjuk mindig megnézni, és esetről esetre dönteni a fővárosi fejlesztésekről".

A teljes beszélgetést itt megnézhetik:

Nyitókép: MTI

Kapcsolódó hang

Fürjes Balázs a kormányzat és Budapest együttműködéséről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018