INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

publicus intézet

közvélemény-kutatás

önkormányzati választás

Meggyűlt a baja a mostani választás előrejelzésével a közvélemény-kutatóknak

Meggyűlt a baja a mostani választás előrejelzésével a közvélemény-kutatóknak

InfoRádió

A kutató- és elemzőcégeket is meglepte az önkormányzati választás eredménye, ilyen végkimenetelre kevesen számítottak.

A főpolgármester-jelöltek versenyét Karácsony Gergely, a közvélemény-kutatókét a Publicus Intézet nyerte vasárnap. A többi, felmérést készítő cég kivétel nélkül Tarlós István győzelmére számított, még olyan is volt, aki néhány nappal ezelőtt azt írta: a fideszes jelölt győzelme nem kérdéses, mert a fővárosiak többsége alkalmatlannak tartja Karácsony Gergelyt. A valóság erre rácáfolt.

A Századvég legutolsó felmérése szerint Tarlós István a választás előtt 8 pontos előnyben volt Karácsony Gergellyel szemben. Pillók Péter, a cég vezető kutatója a múlt héten még azt mondta, hogy a két jelölt nem áll fej fej mellett.

"Jó irányba látják az emberek a dolgok alakulását Budapesten,

Tarlós István körülbelül 51 százalékpont körül van, Karácsony Gergelyt 43 százalékra mértük.

Puzsér Róbert 5 százalék körül van, és hát Berki Krisztián 1 százaléknyi szavazóra számíthat" - fogalmazott akkor Pillók Péter.

A Nézőpont Intézet is teljesen biztos volt Tarlós István győzelmében, bár ahogy közeledett a választás napja és megjelentek a videofelvételek Borkai Zsolt győri polgármesterről, már ők is jóval kiélezettebb versenyre számítottak, mint korábban.

Az utolsó kutatásukban Tarlós István támogatottságát 49 százalékra mérték, Karácsony Gergelyét 43-ra.

Sok minden múlik a részvételi arányon - mondta erről Nagy Dániel kutatási igazgató.

"Plusz egy kérdés még lóg a levegőben, hogy ha az öt évvel ezelőtti, 43 százalékos részvételt meghaladja a mostani részvétel, akkor ezek a 2014-ben otthon maradt szavazók milyen arányban oszlanak el majd."

A ZRI Závecz Research szorosabb eredményt, de szintén kormánypárti győzelmet várt (48-46). Ez nem jött be, a megyei közgyűlések eredményeit azonban eltalálta.

"Minden megyei közgyűlésben a Fidesznek lesz többsége, de általánosságban kiegyenlítettebbek lesznek az erőviszonyok, mint öt évvel ezelőtt" - mondta Závecz Tibor.

A Medián is Tarlós István győzelmére számított, kis különbséggel (48-47). "Nagyon szoros verseny lesz" - mondta a Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre. "Budapest továbbra is markánsan különbözik az ország egészétől. Budapesten egyértelműen a változást kívánók vannak többségben."

A legpontosabban a Publicus Intézet jósolta meg a főpolgármester-választás kimenetelét, Karácsony Gergely győzelmére számítottak.

A legutolsó kutatásuk szerint 50,9 százalékot mutatott az összellenzéki jelölt mellett, Tarlós István 44,1 százalékot kaphatott, ami hibahatáron belüli tévedés.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója korábban azt válaszolta az InfoRádió ama kérdésére, hogy miként lehet ekkora különbség a kutatók eredményei között: nem tudja, ő csak a saját kutatásuk módszereivel van tisztában.

Kósa Lajos fideszes kampányfőnök a köztévében azzal magyarázta Karácsony Gergely győzelmét, hogy a főpolgármester-választáson több tízezer, Budapesten élő külföldi is részt vett, és őket nem érik el a közvélemény-kutatók.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője javarészt a Borkai-botránynak tudja be, hogy a valóság rácáfolt az előzetes kutatásokra.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A közvélemény-kutatók (le)szereplése
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018