eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A dél-koreai és a magyar mentőegység tagjai felszerelést pakolnak ki a kiépített keresőpontonra a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 1-jén. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Dél-Korea szorosabb együttműködést szeretne

Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter ígéretet tett arra hétfőn hazájában, hogy Szöul szorosabb együttműködést kezdeményez Magyarországgal, Szerbiával és Romániával a múlt heti dunai hajóbalesetben eltűnt dél-koreaiak felkutatására.

A miniszter telefonos konferencián beszélt azokkal a dél-koreai minisztériumi és hivatali vezetőkkel, akiknek a szervezete részt vesz a baleset miatt felállított kormányszintű operatív csoport munkájában. Ez volt az általa összehívott első tanácskozás Dél-Koreában az ügyben azóta, hogy visszatért budapesti útjáról, amelyen betekintett a mentési munkákba.

Május 29-én késő este a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A dél-koreaiakat szállító turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt a fedélzetén lévő 35 emberrel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség.

A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti. A mentésben részt vevő csapatok 50 kilométeren fésülték át a Duna felszínét folyásirányban, de eddig semmit nem találtak. Felmerült azonban az a lehetőség, hogy az erős áramlat miatt a holttestek esetleg már átsodródtak Szerbiába, Romániába. Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy vasárnapi szöuli tanácskozáson azt mondta: a kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy eltemethessék a balesetben életüket vesztőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×