INFORÁDIÓ 
2019. december 8. vasárnap
Mária

országgyűlés

alkotmánybíró-választás

jelölés

Dienes Oehm Egon, Hörcherné Marosi Ildikó, Varga Zs. András, Sulyok Tamás elnök, Szabó Marcell, Czine Ágnes és Stumpf István (felső sor b-j), valamint Schanda Balázs, Szalay Péter, Pokol Béla, Szívós Mária, Salamon László, Horváth Attila és Balsai István (alsó sor b-j) alkotmánybírók az Alkotmánybíróság nyilvános ülését követően, az állami tulajdonú földek értékesítésével kapcsolatban tartott határozathirdetésen 2017. október 17-én.

Kiderült, kik jelölik az új alkotmánybírót

Infostart

Stumpf István mandátuma júliusban lejár, megválasztották az eseti bizottságot, amely az új bírót jelölheti.

A parlament hétfői ülésén elfogadták az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. Erre azért volt szükség, mert az egyik tag, Stumpf István mandátuma július 22-én megszűnik.

A helyére kell új tagot választani, illetve jelölhetik akár újra a pozícióra az eddigi alkotmánybírót. Stumpf István korábban azt jelezte, szívesen maradni a testületben. Mindenképpen szükség van azonban jelölésre, és ezt az előírások szerint egy új, az Alkotmánybíróság tagjait jelölő bizottságnak kell megtennie, amelynek mandátuma a teljes kormányzati ciklusra érvényes.

Összetételét az Alkotmánybíróságról szóló törvény határozza meg, legalább kilenc, legfeljebb 15 tagból áll, őket az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok delegálják. A bizottság feladata az Alkotmánybíróság tagjának jelölése a meghatározott testületi létszám biztosítása érdekében. A Magyar Közlönyben megjelent országgyűlési határozat értelmében

a Fidesz nyolc, a KDNP kettő, a Jobbik egy, az MSZP egy, a DK egy, az LMP egy, a Párbeszéd egy tagot ajánlhatott.

A bizottság elnökére és egy alelnökére a kormánypárti, másik két alelnökére a mandátumok arányát tekintve a két legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport a bizottsági tagságra jelöltek köréből terjeszthetett elő javaslatot.

Megjelent a bizottsági tagok listája is, ebből kiderül, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd nem élt a jelölés jogával, azaz továbbra sem kíván részt venni alkotmánybíró-választás folyamatában, viszont a két kormánypárt mellett delegált bizottsági tagot a Jobbik és az LMP is.

Az eseti bizottság összetétele:

  • elnök: Hende Csaba (Fidesz)
  • alelnök: Vejkey Imre (KDNP) Gyüre Csaba (Jobbik)
  • tagok: Bajkai István (Fidesz) Balla György (Fidesz) Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) Kerényi János (Fidesz) Mátrai Márta (Fidesz) Nyitrai Zsolt (Fidesz) Vitányi István (Fidesz) Hargitai János (KDNP) Keresztes László Lóránt (LMP)

Az Alkotmánybíróságról szóló 2011-es törvény szerint az alkotmánybíró-jelöltnek meg kell felelnie a következő kritériumoknak:

  • büntetlen előéletű
  • választható magyar állampolgár
  • jogász végzettségű
  • betöltötte a 45.életévét de még nem érte el a 70. életévét
  • kiemelkedő tudású elméleti jogász (egyetemi tanár vagy a Magyar Tudományos Akadémia doktora), vagy legalább húszévi, jogi területen folytatott szakmai gyakorlattal rendelkezik.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018