eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
A zalakarosi termáltó medre, amelyből műszaki hiba miatt elfolyt a víz 2018. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Eltűnt egy magyar tó, most újra megjelenhet

Elkezdődött a zalakarosi termáltó helyreállítása, így hamarosan a régi arcát mutatja majd a tavat körbeölelő, természeti értékekben rendkívül gazdag ökopart.

A fürdőváros látványosságának számító 1,3 hektáros, átlagosan 1,8 méter mély mesterséges tavának medréből tavaly május 17-én virradóra folyt el a víz. Az azonnal megkezdett vizsgálat szerint a víz eltűnését a tó medrében fekvő vezeték meghibásodása okozta.

Hamarosan befejeződik a meghibásodott vízvezeték cseréje, feltöltik a termálkutat, és a nyár elejére tervezett újranyitásra visszatelepítik a növényzetet - mondta el Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc a Magyar Nemzetnek.

A nettó hetvenmillió forint ráfordítást igénylő helyreállítási munkák viszont csak azért most kezdődhettek el, mert azt hosszadalmas jogi és igazságügyi szakértői vizsgálat előzte meg. Emellett ki kellett írni a közbeszerzési eljárást és meg kellett állapodni a zalakarosi gyógyfürdő, az önkormányzat és két, a tó újranyitásában érdekelt cég költségvállalásának arányáról.

A fürdőváros elfolyó termálvízkészletét megmentendő, az önkormányzat a 2010-es évek elején félmilliárd forintot fordított a különleges termáltó és környezetének kialakítására.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×