INFORÁDIÓ 
2019. december 14. szombat
Szilárda

zalakaros

termáltó

vízvezeték

idegenforgalom

utazás

A zalakarosi termáltó medre, amelyből műszaki hiba miatt elfolyt a víz 2018. május 9-én.

Eltűnt egy magyar tó, most újra megjelenhet

Infostart

Elkezdődött a zalakarosi termáltó helyreállítása, így hamarosan a régi arcát mutatja majd a tavat körbeölelő, természeti értékekben rendkívül gazdag ökopart.

A fürdőváros látványosságának számító 1,3 hektáros, átlagosan 1,8 méter mély mesterséges tavának medréből tavaly május 17-én virradóra folyt el a víz. Az azonnal megkezdett vizsgálat szerint a víz eltűnését a tó medrében fekvő vezeték meghibásodása okozta.

Hamarosan befejeződik a meghibásodott vízvezeték cseréje, feltöltik a termálkutat, és a nyár elejére tervezett újranyitásra visszatelepítik a növényzetet - mondta el Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc a Magyar Nemzetnek.

A nettó hetvenmillió forint ráfordítást igénylő helyreállítási munkák viszont csak azért most kezdődhettek el, mert azt hosszadalmas jogi és igazságügyi szakértői vizsgálat előzte meg. Emellett ki kellett írni a közbeszerzési eljárást és meg kellett állapodni a zalakarosi gyógyfürdő, az önkormányzat és két, a tó újranyitásában érdekelt cég költségvállalásának arányáról.

A fürdőváros elfolyó termálvízkészletét megmentendő, az önkormányzat a 2010-es évek elején félmilliárd forintot fordított a különleges termáltó és környezetének kialakítására.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018