eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A visegrádi országok egységének fontosságát hangsúlyozta budapesti megbeszélésén a magyar kormányfő és a cseh elnök - a nap hírei

Megérkeztek az európai parlamenti választás első levélszavazatai a Nemzeti Választási Irodához. Új intézkedésekkel csökkentené a készpénzforgalmat a kabinet.

A visegrádi országok összetartásának és egységének fontosságát hangsúlyozta budapesti megbeszélésén a magyar miniszterelnök és a cseh államfő. Orbán Viktor kiemelte: a két ország kapcsolata és a kormányok közötti együttműködés minden területen kiváló. A kormányfő Miloš Zemannal együtt arról beszélt, hogy Budapest és Prága egymás kiemelt stratégiai partnerei, a kétoldalú áruforgalom tavaly rekordértéket ért el.

Magyarország és Csehország számára is fontos az atomenergia használata - derült ki egy budapesti üzleti fórumon. Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a két ország természeti adottságai hasonlóak, ezért a megújuló energia felhasználása ugyan erősödni fog, de az alaperőműveknek mindkét országban a nukleáris energiára kell épülniük. A cseh ipari miniszter sürgette a V4-államok közös fellépését az atomerőművek érdekében.

Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Houstonban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: ez már a hetedik magyar képviselet az Egyesült Államokban. Hozzátette: az USA a második legnagyobb befektető Magyarországon, az Európai Unión kívül a második legjelentősebb kereskedelmi partnere és első számú exportpiaca.

A pénzügyminiszter szerint továbbra is lendületesen nő a gazdaság. Varga Mihály a KSH legfrissebb adatait kommentálva elmondta: az első három hónapban mért 5,3 százalékos GDP-bővülés hátterében elsősorban a beruházások, az export és a munkahelyek számának bővülése, a bérek emelkedése áll.

Új intézkedésekkel csökkentené a készpénzforgalmat a kormány, ezek egy-két hónapon belül megjelenhetnek - mondta a pénzügyekért felelős államtitkár. Gion Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában részleteket nem árult el, de a bankkártyás és átutalásos fizetés mellett az innovatív, például mobiltelefonos fizetési megoldások ösztönzését említette. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a fizetési forgalom 80 százaléka még mindig készpénzben bonyolódik, és a háztartások ötödének nincs bankszámlája.

Kísérleti jelleggel az országban először Győrben kapcsolta be az ötödik generációs hálózatát a Telenor. A Széchenyi István Egyetemen megtörtént az első 5G-s videóhívás okostelefonon. Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár elmondta: az emberek az 5G-től is azt várják el, hogy megbízható, stabil és megfizethető legyen.

Valószínűleg megkapja a főváros a 3,2 milliárd forint költségvetési forrást az autóbuszcserékre - mondta a főpolgármester. Tarlós István az M1-en közölte: a fővárosi fejlesztési tanács keddi ülésén tárgyalt a BKV járműcseréiről és a budai fonódó villamoshálózat második üteméről, amely a Műegyetem rakpartot érintve a Kopaszi gáttól a Szerémi útig terjed majd.

Megérkezett az európai parlamenti választás első 480 levélszavazata a Nemzeti Választási Irodához. A borítékokat csak a voksolás befejezése után, 26-án este bontják fel. Összesen 115 ezren kértek levélcsomagot.

Ezen a héten szállítja ki a megyeszékhelyekre a május 26-ai európai parlamenti választás szavazólapjait, jegyzőkönyveit és szavazási kellékeit a biztonsági nyomda. A szavazólapokat zárt teherautókban, fegyveres őrök kíséretében viszik ki a szavazókörökbe, a pénzszállításokhoz hasonló biztonsági intézkedések mellett.

Aláírta az ukrán nyelvtörvényt Petro Porosenko leköszönő elnök. A jogszabály ellen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A jogszabály kötelező jelleggel írja elő az államnyelv kizárólagos alkalmazását a közélet szinte valamennyi szférájában.

Az orosz elnök kész lenne találkozni amerikai kollégájával. Vlagyimir Putyin úgy vélte: Moszkvának és Washingtonnak már ideje lenne megkezdenie a tárgyalásokat arról, hogy meghosszabbítsák-e a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött, 2021-ben lejáró START-3 egyezményt. Kedden Szocsiban tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki hangsúlyozta: országa mindent megtesz az kétoldalú viszony javításáért.

Irak elhagyására utasította az arab országban dolgozó, nem nélkülözhetetlen kormányzati alkalmazottait az amerikai külügyminisztérium. Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség fokozódása miatt felfüggesztette iraki kiképző műveletét a német és a holland hadsereg is.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×